Tudomány
Őseink paleolit étrendje: több növény és kevesebb hús
Egy új tanulmány azt sugallja, hogy őseink egy része egyáltalán nem is evett húst

A PLoS ONE című folyóiratban most közzétett kutatás olyan ősi emberek maradványait tanulmányozta, akiket körülbelül kilencezer évvel ezelőtt temettek el a perui Andok Altiplanóban.
„A hagyományos bölcsesség szerint a korai emberi gazdaságok a vadászatra összpontosítottak, és ez az elképzelés vezetett számos fehérjetartalmú mai táplálkozási divathoz, mint például a paleolit étrendhez – mondta Randy Haas, a Wyomingi Egyetem antropológia adjunktusa, a tanulmány vezetője a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Elemzésünk azt mutatja, hogy az étrend nyolcvan százalékban növényi anyagból állt, és csak húsz százalékban húsból."
Az őskori étrend hihetetlenül változatos volt, ami a húsban gazdagtól a húsban szegényig terjedt.
Ha megnézünk egy antropológiai helyszínt, akkor könnyen azt gondolhatjuk, hogy az emberek mindig is szerettek egy jót grillezni.
"Az állatcsontok gyakran jobban megőrződnek, bőségesebbek, és könnyebben kinyerhetők a régészeti lelőhelyekről – magyarázta Ceren Kabukcu, a Liverpooli Egyetem régész-botanikusa. – Ugyanez vonatkozik a vadászathoz használt éles kő- és csonteszközökre is."
Hozzátette: ez az úgynevezett megőrzési torzítás arra vezetett, hogy néhány prominens kutató úgy gondolja, a paleolit emberek előnyben részesítették a vadászatot a gyűjtögetéssel szemben. De ez nem feltétlenül van így.