Tudomány

Tényleg kilenc élete van a macskáknak?

Érdekes legendáról derült ki az igazság

Mindannyian szeretjük a macskáinkat. Lehetnek mogorva teremtmények, akik felborítanak dolgokat a házban, de ugyanakkor aranyos angyalok, akik az ölünkbe fészkelik magukat, ha rosszkedvűek vagyunk. Szeretjük azt hinni, hogy mindig ott lesznek nekünk, hiszen kilenc életük van, igaz? Bármennyire is szeretnénk, hogy macskatársaink kilenc élete igaz legyen, ez egy mítosz – írta a thefactsite.com.

Tényleg kilenc élete van a macskáknak?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Patrick Pleul

Senki sem tudja, hogy ki kezdte a macskák kilenc életének mítoszát, és arról sincsenek tényleges történelmi feljegyzések, hogy mikor és hol született meg először.

Azt azonban tudjuk, hogy a macska kilenc életéről először egy angol közmondás tesz említést, amely szerint: „A macskának kilenc élete van. Háromszor játszik, háromszor elkóborol, az utolsó háromszor pedig marad”.

William Shakespeare egyik leghíresebb darabjában, a Rómeó és Júliában írta: „Jó macskakirály, kilenc életedből csak egy van”. A tragédiát a 16. században írta, így a macska kilenc életének mítosza az 1500-as évekre tehető.

Mint tudjuk, a macskák nagyon intelligens, mozgékony állatok.

Nagy magasságból is képesek lezuhanni, és mégis talpra esni. Még egy New York-i esetet is dokumentáltak, amikor egy macska lezuhant egy 32 emeletes épületből, és csak kisebb sérüléseket szenvedve maradt életben.

Valószínűleg az ehhez hasonló bravúrokból származik az ötlet, hogy a macskáknak kilenc életük van. Mindez persze a macskák fantasztikus anatómiájának köszönhető.

A legtöbb macskaféléhez hasonlóan a macskák is a fákon való életből fejlődtek ki.

A háziasításukat megelőző évek evolúciója biztosította, hogy alkalmazkodtak ahhoz a magassághoz, ahonnan fajuk elindult.

A macskáknak van egy „felegyenesedési reflexük”, amelynek segítségével esés közben el tudják csavarni a testüket, így biztosítva, hogy biztonságosan a lábukon landoljanak.

Na, de miért pont kilenc? A számmisztika szerint a kilences szám azért nagyon jelentős, mert három hármas csoportból áll.

Az olyan vallási kultúrákban, mint az iszlám, a görög és a római katolikus, a kilences szám szimbolikus és misztikus tulajdonságokkal bír.

Például az iszlámban a kilences szám jelentősége nagyban hasonlít az indiai Sanatana Dharma gondolatához, amely szerint „kilenc megnyílik az ember számára, mint ahogy a születés kilenc hónapos várandóssága is”.

Görögországban a kilences számot a hármasságok hármasságaként emlegették, hasonlóan a numerológia összetételéhez.

Ami azonban még lenyűgözőbb, hogy a különböző kultúrákban a macska kilenc életének mítosza különböző variációkat mutat, konkrétan az életek számával.

Egyes spanyolországi régiókban úgy tartják, hogy a macskáknak csak hét élete van, míg más arab és török legendákban pedig a macskáknak hat élete van.

Mindez a macskák iránti rajongás körülbelül 12 000 évvel ezelőttre nyúlik vissza.

Kapcsolódó írásaink