Tudomány

Megdöbbentő összefüggést találtak a vírusok, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór között

Ránéztek 450 ezer ember orvosi papírjaira

Amerikai kutatók egyértelmű jelét találták annak, hogy akár egy egyszerű influenzavírus is jelentősen növelheti a neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatát – írja a hvg.hu.

Megdöbbentő összefüggést találtak a vírusok, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór között
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Egy, a Neuron című tudományos lapban megjelent új tanulmány arra utal, hogy az olyan súlyos vírusfertőzések, mint az agyvelőgyulladás és a tüdőgyulladás növelik a neurodegeneratív megbetegedések, például a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Az amerikai Nemzeti Öregedéskutató Intézet (National Institute on Aging) tudósai mintegy félmillió orvosi feljegyzés átfésülése után jutottak erre a következtetésre.

Először egy 35 ezer fős, hat különböző neurodegeneratív betegségben szenvedő finn ember orvosi feljegyzéseit elemezték, és összehasonlították azokat egy 310 ezer fős kontrollcsoporttal, akiknek nem volt ilyen agyi betegségük. Az elemzés 45 ponton mutatott összefüggést a a vírusexpozíció és a neurodegeneratív betegségek között, amit a brit biobankból származó 100 ezer orvosi feljegyzés elemzésével pontosítottak. Ezek alapján a kutatók összesen 22 összefüggést találtak a vírusfertőzések és a neurodegeneratív állapotok között a mintegy 450 ezer emberhez tartozó közel 500 ezer orvosi feljegyzésben – írja a Science Alert.

Kiderült például, hogy a vírusos agyvelőgyulladással kezelt emberek esetében 31-szer nagyobb volt az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknek nem volt ilyen egészségügyi problémájuk. Minden 406 emberből 24-nél alakult ki a betegség, ami 6 százalékos arányt jelent.

Ami talán még ennél is megdöbbentőbb: azok, akik influenzavírus okozta tüdőgyulladás miatt kerültek kórházba, nagyobb hajlamot mutattak az Alzheimer-kór, a demencia, a Parkinson-kór, valamint az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) kialakulására.

Emellett a bélfertőzések, valamint az övsömört okozó herpeszvírus (varicella-zoster vírus) is szerepet játszott több neurodegeneratív betegség kialakulásában. A vírusfertőzések agyra gyakorolt hatása akár 15 éven át is fennállt, és nem volt olyan eset, hogy a vírusnak való kitettség védelmet jelentett volna később.

Az agy megbetegedésekben szerepet játszó vírusok körülbelül 80 százalékát „neurotrófnak” tekintették, ami azt jelenti, hogy a kórokozók képesek átjutni a vér-agy gáton.

Michael Nalls, a tanulmány egyik szerzője szerint az, hogy léteznek védőoltások ezen betegségek ellen, komoly fegyvertényt jelentenek. Bár a védőoltások nem tesznek immunissá senkit, a fertőzés során jelentősen csökkentik annak az esélyét, hogy kórházi kezelésre legyen szükség. Így kijelenthető, hogy az oltások csökkenthetik a neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatát.

A kutatók hangsúlyozzák, a tanulmány nem ad ok-okozati összefüggést a vírusos fertőzések és az Alzheimer-kór, vagy a Parkinson-kór kialakulásával kapcsolatban, ám egyértelművé teszi, hogy érdemes további vizsgálatokat folytatni a témában.

Kapcsolódó írásaink