Tudomány

A Bermuda-háromszög területét vizsgálták

Borzalmas felfedezést tettek

Aggasztó változásokat vettek észre Bermudánál. A szigetcsoportot körülvevő Atlanti-óceán felmelegszik, oxigénszintje csökken, egyre sósabbá és savasabbá válik – írja a origo.hu.

A Bermuda-háromszög területét vizsgálták
A Bermuda-háromszög területét vizsgálták
Fotó: NorthFoto

Bermuda egy szigetcsoport az Atlanti-óceánban. Jogilag Nagy-Britannia tengerentúli területe. 150 szigetből és mintegy 200 korallzátonyból áll. Legismertebb része a szigetektől délnyugatra fekvő Bermuda-háromszög, ahol rengeteg vízi és légi jármű tűnt el az elmúlt évtizedekben.

A kutatók 1983 óta követik nyomon Bermuda környékét, folyamatosan vízmintákat vesznek, hogy nyomon kövessék az óceán állapotát, képet kapjanak annak biológiai, fizikai és kémiai felépítéséről.

A Bermuda Atlantic Time-series Study (BATS) néven ismert projekt legújabb eredményei azt mutatják, hogy a szigeteket körülölelő óceán vize a 2020-as évekre teljesen megváltozott – állapította meg a Frontiers in Marine Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány.

Kimutattuk, hogy a szubtrópusi Atlanti-óceán északi részén a felszíni vízhőmérséklet az elmúlt 40 évben egy Celsius-fokkal emelkedett. Emellett sósabbá vált, csökkent az oxigéntartalma és egyre savasabb lett – mondta Nicholas Bates professzor, a Bermuda Institute of Ocean Sciences óceánkutatója a kiadott közleményben.

Ahogy az várható volt, ezek a változások károsítják a terület biológiai sokféleségét.

Az elmúlt négy évtizedben az oxigénszint hat százalékkal csökkent, ami nem jó hír a vízi élőlények számára, a 30 százalékkal savasabbá váló víz pedig főként a héjas állatokat (kagylókat, csigákat) veszélyezteti.

Az új eredmények rávilágítanak az óceánok riasztó állapotára, ami összefüggésben van az éghajlatváltozással. A szakértők hasonló megállapításokat tettek a Hawaii- és a Kanári-szigetek, Izland és Új-Zéland környéki vizek vizsgálata alapján. Ezek az óceánok szintén savasabbá és sósabbá válnak, miközben hőmérsékletük emelkedik.

Kapcsolódó írásaink