Tudomány

Orrtúrás: nemcsak gusztustalan, de életveszélyes is lehet

Gyenge, de valószínűsíthető kapcsolatot mutatott ki az orr piszkálása és a demencia kialakulásának kockázata között

A kellemetlen szokás károsíthatja a orrban lévő szöveteket, és utat nyithat egyes kórokozók előtt - írja az origo.hu.

Orrtúrás: nemcsak gusztustalan, de életveszélyes is lehet
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az eredményeket egyelőre csak egérkísérletek esetében mutatták ki, de nem szabad elvetni, hogy a káros hatások akár embereknél is jelentkezhetnek, állapította meg a kutatás, amelyet a Scientific Reports című tudományos folyóiratban közöltek.

Egereknél ezek a baktériumok a szaglóidegen keresztül utat találnak az agyba, ráadásul ha az orrhám károsodott, akkor súlyosabb fertőzéseket okozhatnak.

Ha a baktérium az agyba jut, több ún. béta-amiloid fehérje halmozódik fel. Bizonyított, hogy ennek a fehérjének a lerakódásai (plakkjai) az Alzheimer-kórral érintett pácienseknél jelentős koncentrációban vannak jelen.

A C. pneumoniae nagyon gyorsan "tábort vert" az egerek központi idegrendszerében: a fertőzés már 24–72 órán belül megtörtént.

"Elsőként mutattuk ki, hogy a Chlamydia pneumoniae az orron keresztül közvetlenül el tud jutni az agyba, ahol az Alzheimer-kórhoz vezető állapotot idézhet elő. A jelenséget ugyan csak egérmodellben bizonyítottuk, de egyáltalán nem kizárt, hogy embereknél is előfordul" - magyarázta James St John idegtudós, a Griffith Egyetem munkatársa.

A szakértők úgy vélik, hogy a baktériumok és vírusok az orrot (pontosabban a szaglórendszert) tekintik az agyba vezető leggyorsabb útvonalnak.

Kapcsolódó írásaink