Tudomány

Az éhség miatt nem alszanak téli álmot a medvék

A medvetámadásokban megsérült vagy meghalt emberek száma Japánban idén először haladta meg a kétszázat

A szakértők arra figyelmeztettek, hogy a tél folyamán – amikor az állatoknak elvileg téli álmot kellene aludniuk – még több kellemetlen találkozásra kell számítani – írja az origo.hu.

Az éhség miatt nem alszanak téli álmot a medvék
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Több mint kétszáz embert támadott meg medve Japánban. A Környezetvédelmi Minisztérium közlése szerint összesen 212 embert támadtak meg az áprilistól számított nyolc hónap alatt, köztük csak novemberben harmincat.

Hat ember meghalt, köztük egy horgász a legészakibb Hokkaidó prefektúrában, akinek részleges maradványait egy másfél méter magas medve közelében találták meg.

Az állatot lelőtték, és a DNS-vizsgálat később megerősítette, hogy a maradványok az eltűnt férfié voltak. A március óta eltelt időszak összesített sérülésszáma is jóval meghaladja a korábbi rekordot, amely a 2020 áprilisától kezdődő tizenkét hónap alatt százötvennyolc sérülést jelentett.

A japán hatóságok most azért küzdenek, hogy kezeljék valahogyan az emberek és a természetes élőhelyüket élelem után kutatva elhagyó medvék közötti találkozások növekvő számát.

A szakértők közben arra szólítottak fel, hogy a leghidegebb hónapokban is maradjunk éberek. Míg a medvék általában november végétől tavaszig hibernált állapotban alusszák a téli álmukat, a táplálék szűkössége idén azt jelenti, hogy az éhes állatok továbbra is táplálékot keresnek. A medvék november végi megjelenése egykor ritkaságnak számított.

Bár egyes medvék várhatóan a szokásosnál korábban elkezdik a téli álmukat, hogy energiát takarítsanak meg, azok, amelyek nem ettek eleget, a téli álom helyett tovább kóborolhatnak

– mondta Teruki Oka erdészeti szakértő a The Guardian online portálnak.

Hiromi Taguchi professzor, a Tohoku Egyetem medveszakértője szerint azok a medvék, amelyek előszeretettel fogyasztanak a húst (köztük a hírhedt OSO18: ez a fedőneve annak a barnamedvének, amely több mint hatvan tehenet támadott meg októberben 2019-től kezdve) különösen fenyegetők. Ahogy rámutatott, „télen éhesek és izgatottak a zsákmányállatok hiánya miatt”.

Elmosódtak a találkozások határai

Az országos találkozások mintegy harmada Akita prefektúrában történt, ahol a gyerekek továbbra is az állatok elijesztésére tervezett csengőkkel járnak iskolába, miközben a boltokban elfogyott a medveelriasztó szer.

A terület idén két nagy visszhangot kiváltó incidens helyszíne volt: az egyikben egy férfi elvesztette a füle egy részét, miután KITA-akita város központjában egy medvét talált a garázsában; a másikban pedig a macik több embert támadtak meg egy buszmegállóban.

A medvékkel való találkozások a múltban leginkább a hegyekben történtek. A bükkösök és más táplálékok gyenge termése most azonban arra kényszerítette az állatokat, hogy elhagyják erdei élőhelyüket, így elkerülhetetlenül gyakrabban érintkeznek a lakott területeken élő emberekkel.

Ahogy az erdős területek terjeszkednek, a emberek és a medvék közötti határok elmosódtak, a szántóföldeket pedig elhagyják az elnéptelenedés és más fejlesztések következtében

– mutatott rá Kazuhiko Hoshizaki, az Akita Prefektúra Egyetem professzora a Nikkei üzleti lapnak.

A Környezetvédelmi Minisztérium a támadások számának növekedését „rendkívüli” jelenségnek nevezte, és felszólította az embereket, hogy figyeljenek a háztartási élelmiszerhulladék megfelelő kidobására, amely vonzhatja az állatokat, és tartsák zárva az ajtókat.

Kapcsolódó írásaink