Tudomány

Kiderült, mennyivel növelik a rák kialakulásának esélyét az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Azok az emberek, akik jelentős mértékben növelik az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását az étrendjükben, a fej- és nyaktájéki rák kialakulását kockáztatják, és nagyobb eséllyel kapnak nyelőcső-adenokarcinómát is – derült ki egy friss tanulmányból, amit a Pénzcentrum ismertetett.

Kiderült, mennyivel növelik a rák kialakulásának esélyét az ultrafeldolgozott élelmiszerek
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek adalékanyagai nagymértékben hozzájárulnak a rák kialakulásához
Fotó: Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

A kutatás eredménye szerint 10 százalékkal több ultrafeldolgozott élelmiszer fogyasztása összesen 23 százalékkal növelti a fej- és nyaktájéki rák kialakulásának kockázatát, míg 24 százalékkal a nyelőcső-adenokarcinómát. Inge Huybrechts, a tanulmány társszerzője ugyanakkor hangsúlyozta: a jelenleginél sokkal több kutatásra és adatgyűjtésre van szükség a tanulmányban foglalt összefüggések megértéséhez.

A szakember elmondta azt is, az étrendi adatokat az 1990-es években gyűjtötték, amikor az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása még viszonylag alacsony volt.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak többek között az üdítők, chipsek, csomagolt levesek, fagylaltok és mindazon termékek, amelyek olyan adalékanyagokat tartalmaznak, amelyeknek az a funkciója, hogy a végterméket ízletessebbé és vonzóbbá tegyék.

Így például azok a tartósítószerek, amelyek ellenállnak a penésznek és a baktériumoknak, az összeférhetetlen összetevők szétválásának megakadályozását szolgáló emulgeálószerek, a mesterséges színezékek, a habzásgátlók, térfogatnövelők, fehérítők, zselésítők és fényesítő szerek, valamint a hozzáadott vagy módosított cukrok, sók és zsírok.

A European Journal of Nutrition című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány egyébként 450 111 olyan felnőtt étrendi és életmódbeli adatait elemezte, akik részt vettek a rák és táplálkozás közötti összefüggések európai vizsgálatában, az EPIC-ben. Ezt a felmérést 1992 és 1999 között végezték, és összesen 10 európai országból toboroztak résztvevőket hozzá.

Az itt született eredmények alapján az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja arra a következtetésre jutott, hogy a túlsúly vagy az elhízás jól ismert kockázati tényező legalább 13 ráktípus – köztük a nyelőcsőrák – kialakulásában. Az elhízás leggyakoribb előidézői pedig a kalóriadús, ultrafeldolgozott élelmiszerek.

A cikk megjegyzi, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek felelősek az úgynevezett hirtelen halálért is.

Egy másik idei tanulmány azt állapította meg, hogy a nagyobb mennyiségű ultrafeldolgozott étel és ital fogyasztása (különösen, ha ezeket a termékeket mesterségesen édesítették) összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával a nők esetében. Egy másik, 2022-es kutatás szerint a napi 400 kalóriányi ultrafeldolgozott élelmiszer elfogyasztása egy 2000 kalóriás diéta esetében növelte a demencia kockázatát.

Kapcsolódó írásaink