Tudomány

Döbbenetes gyorsasággal terjed egy rejtélyes betegség a kutyák között

A kutyák légúti fertőzéseit legalább kilenc különböző baktérium és vírus okozhatja

Az oregoni mezőgazdasági minisztérium (ODA) több mint kétszáz esetről kapott jelentést állatorvosoktól augusztus közepe óta. Az esetek más államokban is felbukkantak, például Coloradóban, Illinois-ban, New Hampshire-ben és Nevadában, és úgy tűnik, terjednek. A betegség a jelek szerint a kennelköhögéshez hasonló tüneteket, például orrfolyást, lázat, levertséget, étvágytalanságot vagy köhögést okoz, ugyanakkor sokkal tovább tart, mint a kutyák légúti fertőzéseire jellemző hat és nyolc hét közötti lefolyás – számolt be az Origo.

Döbbenetes gyorsasággal terjed egy rejtélyes betegség a kutyák között
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Cristina Vega Rhor

A betegség ritkán alakul át akut tüdőgyulladássá, de néhány szélsőséges esetben halálhoz vezethet. A szakemberek számára egyelőre nem világos, hogy az országszerte bejelentett összes eset ugyanattól a fertőző kórokozótól származik-e, és hogy ez vírus vagy baktérium. Az antibiotikumok sem tűnnek túl hatásosnak ellene, de a tudósok szerint lehetséges, hogy ha baktériumról van szó, akkor az már egyfajta rezisztenciát fejlesztett ki. Az eddig bejelentett esetek járványtani adatai alapján úgy tűnik, hogy az esetek vírusos etiológiájúak, de a közös légúti diagnosztikai vizsgálatok nagyrészt negatívak voltak – mondta Andrea Cantu-Schomus, az ODA kommunikációs igazgatója az Amerikai Állatorvosok Szövetségének (AVMA), amelyet a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

A mostani járvány valószínűleg valamilyen genetikai mutációnak köszönhető, amely megnövelte a mikroba virulenciáját a kutyák körében. A szakemberek azt tanácsolják, hogy ha állattartóként észrevesszük a kutyánkon az esetleges légúti fertőzés tüneteinek jelentkezését, akkor további tanácsért azonnal forduljunk az állatorvoshoz – tanácsolták.

Kapcsolódó írásaink