Tudomány

Vattacukor-bolygót figyelt meg a NASA

Azért hívják így, mivel kifejezetten nagy, de ehhez képest rendkívül könnyű

Különös bolygót vizsgált meg a James Webb űrtávcső, amelyen homokszemek hullanak az égből, akár az eső – írja a The Guardian alapján a 24.hu. Az égitest a Wasp–107b jelet kapta, és mintegy 200 fényévre található a Földtől a Szűz csillagképben.

Vattacukor-bolygót figyelt meg a NASA
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Getty Images North America/Joe Raedle

A Wasp–107b-t még 2017-ben fedezték fel, azonban csak most, a NASA űrtávcsövének köszönhetően tudhattuk meg, milyen körülmények uralkodhatnak az idegen világban. A megfigyelések szerint a Naprendszeren kívüli, egzotikus égitesten homokból képződnek felhők, valamint hihetetlenül forró a hőmérséklet, és pusztítóan erősek a szelek – írták.

A tudósok a planétát vattacukor-bolygónak becézik, mivel kifejezetten nagy, de ehhez képest rendkívül könnyű.

Az égitest körülbelül olyan nehéz, mint a Neptunusz, mérete azonban a Jupiteréhez áll közel. Az objektum adottságai kitűnőek ahhoz, hogy a szakértők behatóan megvizsgálhassák a legkörét, amelyből rengeteg információt tudtak meg. Amint a vizsgálatokról készült tanulmányból kiderül, a Wasp–107b atmoszférájában vízgőzt, illetve mérgező kén-dioxidot is kimutattak, amely miatt a bolygó levegőjének olyan szaga lehet, mint az égett gyufáknak – írja a lap.

A kutatók úgy vélik, a planétán a szilikát alapú homoknak olyan ciklusa lehet, mint a Földön a víznek.

Kapcsolódó írásaink