Tudomány

Gusztustalan és elképesztő: rájöttek, hogy mire képesek az ürülékben lévő vírusok

Mindenképp hasznosak lehetnek a gyógyszerrezisztens baktériumok elpusztításában

A tudósok szerint a zsiráfok, a makik és a binturongoknak nevezett hosszú bajszú emlősök ürülékéből előkerült vírusok hasznosak lehetnek a gyógyszerrezisztens baktériumok elpusztításában és a további antibiotikum-rezisztencia megelőzésében – írta az Origo.

Gusztustalan és elképesztő: rájöttek, hogy mire képesek az ürülékben lévő vírusok
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Az angliai Sheffieldi Egyetem kutatói baktériumokat fertőző vírusokra, úgynevezett bakteriofágokra vadásztak a Yorkshire Wildlife Parkban, az angliai Brantonban található vadvédelmi és rehabilitációs központból származó állati ürülékben. A parkban mintegy 475 állat él, amelyek több mint 60 fajt képviselnek, így a tudósok lehetőséget kaptak arra, hogy a különböző egzotikus ürülékekben bakteriofágok, röviden fágok után kutassanak.

Graham Stafford, a Sheffieldi Egyetem mikrobiológiai tanszékvezetője és a kutatás vezetője a Live Science-nek elmondta, hogy az ötlet akkor jutott eszébe, amikor családjával meglátogatta a vadasparkot. Amikor felkereste a park munkatársait a projekttel kapcsolatban, nagyon szívesen segítettek – mondta.

A fágok a bakteriális fertőzések újonnan megjelenő kezelésének, az úgynevezett fágterápiának a kulcsfontosságú összetevői.

Klinikai kísérletek során és olyan szélsőséges esetekben, amikor más kezelések kudarcot vallottak, az orvosok a fágokat a hagyományos antibiotikumok alternatívájaként vagy kiegészítéseként alkalmazzák.

A fágok általában úgy pusztítják el a betegséget okozó baktériumokat, hogy behatolnak a baktériumsejtekbe, és belülről felhasítják azokat.

Ezeknek a fágoknak nagyon specifikus célpontjuk lehet – egy fajon belül csak egy vagy néhány baktériumtörzs –, ami azt jelenti, hogy nem gyakorolnak hatást a baktériumok egész sorára, mint a szélesebb spektrumú antibiotikumok, így nem alakul ki széles körű rezisztencia velük szemben.

A fágok a baktériumok evolúcióját mozgatják, de amikor a baktériumok úgy fejlődnek, hogy elkerüljék a fágokat, akkor a célba vett baktériumok általában sebezhetőbbé válnak a hagyományos antibiotikumokkal szemben, mondta Stafford.

Stafford és kollégái arra törekednek, hogy új fágokat fedezzenek fel a környezetben – beleértve az állati trágyát is –, hogy bővítsék a kezelésekben felhasználható fágok választékát.

„A fágok hajlamosak csak bizonyos fajokat vagy akár csak bizonyos törzseket megcélozni, így minél többet találunk belőlük, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy ezt a terápiát olyan szintre emeljük, ahol a lehető legtöbb kórokozót le tudjuk fedni" – mondta a Live Science-nek.

A csapat a Yorkshire-i Wildlife Parkkal dolgozik együtt mintegy egy éve, és a közlemény szerint fágokat gyűjtöttek guineai páviánokból (Papio papio), a zsiráfokból (Giraffa), cebui sertésekből (Sus cebifrons), a binturongokból (Arctictis binturong), valamint különböző makikból.

Miután a kutatóknak megvolt az ürülékminta, vizet adzak hozzá, iszappá keverték, majd erősen megszűrték a keveréket, amíg csak vírusok maradtak. Így már nem is büdös – jegyezte meg Stafford.

Ezután laboratóriumi edényekben baktériumokat tettek a kiszűrt fágokhoz, hogy meghatározzák, mely baktériumokat képesek megfertőzni; így kiderült, mely fágok lehetnek hasznosak az emberi kezelésekhez.

A csapat jelenleg olyan fágok megtalálására összpontosít, amelyek segíthetnek a cukorbetegek lábfertőzéseinek kezelésében, ami gyakori szövődmény azoknál, akiknek a vércukorszintjét nem tartják megfelelően kordában gyógyszeres kezeléssel. A világ más részein már folynak vagy hamarosan kezdődnek klinikai kísérletek az ilyen fertőzések kezelésére szolgáló fágterápiák tesztelésére, és néhány befejezett, korai fázisú vizsgálat azt sugallja, hogy a kezelés biztonságos az embereken.

Kapcsolódó írásaink