Tudomány

A következő világjárványt egy népszerű étel okozhatja

A tudósok érdekes és egyben rémisztő összefüggést fedeztek fel a mogyoróvaj és egy új, lehetséges világjárvány között. A diófélék tömeges termesztése ugyanis veszélyes folyamatokat indíthat be a világban, olvasható az origo.hu-n megjelent cikkben.

A következő világjárványt egy népszerű étel okozhatja
Képünk illusztráció
Fotó: AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

A tudósok észrevették, hogy a diófélék tömeges termesztése hajlamosabbá teheti az emberiséget a zoonózisos betegségekre, azaz az állatokról az emberekre átterjedni képes fertőző betegségekre. Ez azért van, mert

AZ ERDŐK TÖMEGES PUSZTÍTÁSA ARRA KÉNYSZERÍTI AZ ÁLLATOKAT, HOGY AZ EMBEREKHEZ KÖZELEBB KERESSENEK MAGUKNAK ÚJ ÉLŐHELYET, ÉS A KÖZELSÉG MIATT KÖNNYEBBEN TERJEDNEK A BETEGSÉGEK.

Az erdőirtás egyik fő oka a pálmafákban található pálmaolaj népszerűsége. Ezt az olajat számos termék előállítására használják, beleértve a kozmetikumokat, tisztítószereket és igen, a mogyoróvajat.

VALÓJÁBAN A PÁLMAOLAJ AZ ÖSSZES HÁZTARTÁSI TERMÉK KÖRÜLBELÜL 50 SZÁZALÉKÁBAN MEGTALÁLHATÓ.

A probléma azzal van, hogy ugyanannak a növénynek a nagy területre történő telepítése csökkenti a biológiai sokféleséget, azonban nem fenntartható, annak ellenére, hogy az erdőirtás negatív hatásainak a megfékezésére szeretnék használni.

Kapcsolódó írásaink