Tudomány

Lenézett az űrhajós a Földre, hátborzongató dolog pillantott vissza rá

Koponyaformájú vulkán található a Föld legnagyobb sivatagában, a Szaharában. A képződményről a Nemzetközi Űrállomás egyik dolgozója készített felvételt mintegy 400 kilométeres magasságból – számolt be az Origo.

Lenézett az űrhajós a Földre, hátborzongató dolog pillantott vissza rá
Az észak-csádi Trou au Natron egy 1000 méter mély, koponya formájú kaldera, amelynek átmérője nagyjából 6-8 kilométer
Fotó: NASA EARTH OBSERVATORY

A koponyaformájú természeti képződményről készített képet a NASA Föld Obszervatóriuma tette közzé. A felvétel egy Nikon D5 digitális kamerával készült még február 12-én, az űrügynökség azonban csak most hozta nyilvánosságra. Az észak-csádi Trou au Natron egy 1000 méter mély kaldera, amelynek átmérője nagyjából 6-8 kilométer. A hatalmas gödör aljának nagy részét vastag, fehér sóréteg borítja, amely nátrium-karbonát, nátrium-bikarbonát, nátrium-klorid és nátrium-szulfát keveréke. A szemeket és az orrot alkotó fekete gödrök valójában a vulkáni szellőzőnyílások körül kialakult salakkúpok – számolt be a lap.

A Trou au Natron a Tibeszti-hegységben található, amely a Szahara legmagasabb hegyvonulata, körülbelül 2450 méter magas. A bolygó egyik legtávolabbi és legelszigeteltebb részének tartott hegység hátborzongató és titokzatos hely – írták.

Kapcsolódó írásaink