Tudomány

Kihaltnak vélt lepkefajt fedeztek fel ismét a bosznia-hercegovinai hegyekben

A kutatók arról is beszámoltak, hogy a legtöbb más lepkefajtával ellentétben ez a faj nem vonzódik különösebben a mesterséges fényhez

Évtizedek óta nem látott, kihaltnak vélt lepkefajt találtak kutatók Bosznia-Hercegovina hegyvidékén – közölte hétfőn a karlsruhei Természettudományi Múzeum.

Kihaltnak vélt lepkefajt fedeztek fel ismét a bosznia-hercegovinai hegyekben
Kihaltnak vélt lepkefajt fedeztek fel ismét a bosznia-hercegovinai hegyekben (képünk illusztráció)
Fotó: lepiforum.org

A Lignyoptera thaumastaria elnevezésű lepkefaj példányait a 20. század első felében háromszor találták meg a mai Bosznia-Hercegovina területén, legutóbb 1937-ben. Negyven éve pedig egyszer Montenegróban is látták. A tudósok attól tartottak, hogy a faj kihalt.

A múzeum közleménye szerint a lepkefaj a fák vonala fölött él, és csak az első hó lehullása és olvadása után jelenik meg. A hímek szárnya feltűnő sárga és rózsaszín, míg a röpképtelen nőstényeknek szinte nincs is szárnyuk.

A múzeum lepkeszakértője, Robert Trusch és kutatócsoportja október végén dolgozott Boszniában. A kutatók már megérkezésük éjszakáján nőstény és hím példányokat is találtak a Vlasic-hegységben.

A nőstény példányok nem tudnak repülni, ami a kutatók szerint segíthet nekik a Bosznia-Hercegovina és Montenegró hegyei között tomboló őszi szelek túlélésében.

A kutatók arról is beszámoltak, hogy a legtöbb más lepkefajtával ellentétben ez a faj nem vonzódik különösebben a mesterséges fényhez.

Kapcsolódó írásaink