Tudomány

Félelmetes rejtély: sorra tűnnek el a csillagok az égboltról

Több mint hetven évvel ezelőtt három csillag nyomtalanul eltűnt az égboltról. A különös jelenségre a mai napig nincs megnyugtató magyarázat – írja az Universe Today csillagászati portálra hivatkozva az Origo.

Félelmetes rejtély: sorra tűnnek el a csillagok az égboltról
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Felrobbanhatnak, vagy rövid ideig fényesek lehetnek, de nem tűnnek el nyomtalanul. A csillagvizsgáló által gyűjtött bizonyítékok azonban erre a, látszólag lehetetlen jelenségre utalnak; a három csillag egyértelműen ott szerepel az első felvételen, a másodikon azonban már halovány nyomukat sem lehet látni. A feltételezés tehát az, hogy hirtelen halványulhattak el, de még ezt is nehéz elfogadni. Későbbi megfigyelések nem találtak bizonyítékot arra, hogy a csillagok 24-es magnitúdónál halványabbak lettek volna. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg tízezredrészére vagy még annál is nagyobb mértékben halványodtak el a csillagok. A kérdés, hogy mi okozhatta ezt a tudományos ismereteknek látszólag ellentmondó jelenséget? – tette fel a kérdést a portál.

Az egyik elképzelés szerint a tudósok valójában nem három csillagot láttak, hanem csupán egyet. A tévedést az okozhatta, hogy egy fekete lyuk haladt el a Föld és a csillag között, amely eltorzította a felvételeket. Az ilyen események azonban meglehetősen ritkák, és a csillagok túlságosan közel voltak egymáshoz – írták.

A lap szerint létezik egy másik elmélet, amely szerint a képeken lévő objektumok nem csillagok voltak. A fénysebesség szabályait figyelembe véve valószínűbb, hogy egy üstököszóna, az Oort-felhő objektumait sikerült lencsevégre kapni, amelyek a később készült képeken már nem szerepelnek, mivel továbbhaladtak pályájukon.

A harmadik teória pedig azt mondja, nem is csillagászati képződmények vannak a képeken, hanem egy titkos katonai kísérletet lepleztek le véletlenül. A Palomar Obszervatórium nincs túl messze az új-mexikói sivatagtól, ahol nukleáris fegyvereket teszteltek akkoriban. A tesztekből származó radioaktív por beszennyezhette a fotólemezeket, ez pedig egyes képeken fényes foltokat eredményezett, másokon viszont nem – írták.

Kapcsolódó írásaink