Tudomány

Hélium szivárog a Föld magjából

Viszonylag fiatalnak számító kőzetekben azonosították a hélium izotópjait kutatók

Régóta sejtette már a tudományos világ, hogy a Föld magjában felgyülemlő hélium fokozatosan szivárog a felszín felé. Egy amerikai kutatócsoport most 62 millió éves sarkvidéki sziklákban leltek rá a hélium izotóp nyomaira, ami bizonyíthatja ezt az elméletet. Ezek a kőzetek ugyanis túl fiatalok ahhoz, hogy az ősi légkörből származzon a bennük fellelt hélium – írja a Science Alert alapján a Házipatika.

Hélium szivárog a Föld magjából
Föld
Fotó: Wikipédia/Ittiz

Pontosan nem tudni, mennyi hélium van a felszín alatt, de a 4,6 milliárd évvel ezelőtti vulkáni aktivitás ideje alatt a magban felhalmozódott hélium jelentős részének már fel kellett szabadulnia.

A kutatók ugyanakkor a kanadai Baffin-szigeten található bazaltos lávakőzetekben is kimutatták a hélium-3-at (3He), illetve a valamivel nehezebb hélium-4 (4He) izotópot. Később izlandon vett mintákból is sikerült kimutatni az izotópot magas koncentrációban, emiatt a kutatók gyanították, hogy a földköpenyből származó területről szivároghatott az ki – írták.

Legfrissebb elemzésük, amelynek során a Baffin mellett a környező szigetek több tucat védett helyéről gyűjtött mintáit vizsgáltak meg, a vulkáni kőzetben valaha feljegyzett legmagasabb 3He:4He arányt mutatták ki, közel 70-szerese volt ez a légkörben tapasztaltaknak – számolt be a portál.

Kapcsolódó írásaink