Tudomány

Az űrben termelünk majd napenergiát, méghozzá gazdaságosan

Új fejezet nyílhat a klímaválság elleni küzdelemben

A maga nemében első az a tanulmány, amely bizonyította, hogy a világűrben működő naperőművek életképes lehetőséget jelentenek a megújulóenergia-termelésre és megnyitva az utat a technológia lehetséges kereskedelmi alkalmazása előtt – írja a Blikk.

Az űrben termelünk majd napenergiát, méghozzá gazdaságosan
Valóban megvalósítható az olcsó és könnyű napelemek előállítása, amelyek képesek energiát termelni az űrben
Fotó: AFP/European Space Agency/Handout

A Surrey Egyetem és a Swansea Egyetem tudósaiból álló csapat hat éven és harmincezer keringési pálya megtételén keresztül figyelte egy műholdra telepített napelemek teljesítményét. Végül azt találták, hogy valóban megvalósítható az olcsó és könnyű napelemek előállítása, amelyek képesek energiát termelni az űrben.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy az egy évre tervezett küldetés hat év után is működik. Ezek a részletes adatok azt mutatják, hogy a panelek ellenálltak a sugárzásnak, és vékonyréteg-szerkezetük nem romlott az űrben uralkodó zord hő- és vákuumkörülmények között” – mondta Craig Underwood, a Surrey Egyetem űrhajózási professzor emeritusa.

A tanulmányhoz a Swansey Egyetem tudósai egy új típusú napelemes technológiát fejlesztettek ki, amely kadmium-telluridot használ. Állításuk szerint a jelenlegi alternatívákhoz képest ezek a panelek nagyobb területeket képesek lefedni, könnyebbek, nagyobb teljesítményűek és viszonylag olcsón előállíthatók. Kifejlesztették azokat a műszereket is, amelyekkel a napelemek teljesítményét mérték. Magát a műholdat a Surrey Űrközpontban tervezték és építették az Algériai Űrügynökség (ASAL) gyakornok mérnökeivel együttműködve.

Az összegyűjtött adatok nem mutatták ki, hogy a napelemek tönkrementek volna, de a cella teljesítménye az idő múlásával csökkent. Ennek ellenére a kutatók úgy vélik, hogy bebizonyították a technológia „alapvető szilárdságát” az űrben való felhasználáshoz. Az eredményeket ismertető tanulmány az Astra Astronautica című folyóiratban jelent meg.

„Ez a rendkívül kis tömegű napelem-technológia nagyméretű, alacsony költségű naperőművekhez vezethet, amelyeket az űrbe telepítenek, és tiszta energiát szállítanak vissza a Földre. És most már megvan az első bizonyítékunk arra, hogy a technológia megbízhatóan működik a Föld körüli pályán” – jegyezte meg Underwood professzor.

A napenergia világűrből történő hasznosításának és vezeték nélküli Földre történő visszaszállításának ötlete az elmúlt években egyre nagyobb teret nyert a sürgető éghajlati válságra adott válaszként. A napfény átlagosan több mint tízszer intenzívebb a légkör tetején, mint a Földön, és az űrből történő energiafelhasználás hatékonyabb lenne, mint a földi, időjárásfüggő és időszakos napenergia-megoldások.

Bár a technológiai kihívások még mindig fennállnak, a világ számos országa foglalkozik az úgynevezett űralapú napenergiával (SBSP), az Európai Űrügynökség (ESA) pedig saját, Solaris nevű projektjén dolgozik. Ennek fényében az új tanulmány kulcsfontosságú pillanatot jelent az SBSP fejlődésében.

Kapcsolódó írásaink