Tudomány

Rémisztő felfedezés: halálos mérgeket találtak a Föld légkörében

Egy kutató repülőgép húsz olyan elemet azonosított a légkörben, amely űripari tevékenységből származik. Ezek jelenléte akár a klímát is drasztikusan átalakíthatja – számolt be az Origo.

Rémisztő felfedezés: halálos mérgeket találtak a Föld légkörében
Űrszemét
Fotó: AFP/Science Photo Library/SPB/Mark Garlick

A szakértők szerint a fémszennyezést a légkörbe belépő és ott elégő űrszemét okozza. Ez a fajta környezetszennyezés az elkövetkező években valószínűleg erősödni fog, és jelentősen megváltoztathatja a sztratoszférát, a hosszú távú következmények jelenleg ismeretlenek – figyelmeztet egy új tanulmány, amely a PNAS folyóiratban jelent meg.

A vizsgálat a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) SABRE küldetésének része, amelynek célja a légköri aeroszolrészecskék elemzése – írták.

A kutatás során a 12–50 kilométer magasan található légköri anyagokat egy robotrepülő gyűjtötte be az orrára szerelt gyűjtőeszköz segítségével. Eredetileg meteoritokból származó anyagokat kerestek, de meteorpor helyett fémes elemeket találtak nagy mennyiségben. Utóbbiak nem természetes folyamatok útján jutottak az atmoszférába, hanem mesterséges, emberi eszközökből származnak – számolt be a lap.

A két legmeglepőbb elem a nióbium és a hafnium volt. Mindkettő ritkaföldfém. Emellett nagy mennyiségben mutattak ki alumíniumot, rezet és lítiumot a légkörben. A szakértők nem számítottak arra, hogy magasan a sztratoszférában ilyen elemekre bukkannak, és eleinte az sem volt világos, honnan származnak az észlelt anyagok. A nióbium, a hafnium, az alumínium és a réz ezen kombinációja azonban főként hőálló ötvözetekben fordul elő, ez pedig az űriparra terelte a gyanút, mondta Daniel Murphy, a NOAA kémiai kutatórészlegének munkatársa.

Kapcsolódó írásaink