Tudomány

Eddig ismeretlen anyagot talált Kína, az egész világ megváltozhat

A lelőhelyet a belső-mongóliai Baotou városnál található Bayan Obo érclelőhelyen találták meg október 3-án

Kínai tudósok eddig ismeretlen érctípust fedeztek fel, amely egy, szupravezető tulajdonságai miatt rendkívül keresett ritkaföldfémet tartalmaz. A nióbobaotitnak nevezett érc nióbiumból, báriumból, titánból, vasból és kloridból áll – írja a Live Science nyomán az origo.hu.

Eddig ismeretlen anyagot talált Kína, az egész világ megváltozhat
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Xinhua/Xiao Yijiu

A nióbium egy világosszürke fém, főként acélgyártásban alkalmazzák; képes úgy erősíteni a vasat, hogy közben nem növeli az anyag súlyát. A nióbiumot más ötvözetek előállításához is használják, de megtalálható a részecskegyorsítókban és más fejlett tudományos berendezésekben is, mivel alacsony hőmérsékleten szupravezetőként viselkedik.

A lelőhelyet a belső-mongóliai Baotou városnál található Bayan Obo érclelőhelyen találták meg október 3-án. A Kínai Nemzeti Nukleáris Társaság (CNNC) szerint a barnás-fekete érc a 17. új típus, amelyet itt fedeztek fel, és egyike a régióban talált 150 új ásványnak.

A South China Morning Post szerint a felfedezés azért különösen szerencsés Kína számára, mert az ázsiai ország jelenleg a nióbium 95 százalékát importálja.

„A nióbium mennyiségétől és minőségétől függően Kína önellátóvá válhat"– mondta a lapnak Antonio H. Castro Neto, a Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) kutatója.

Jelenleg a világ legnagyobb ritkaföldfém-termelője Brazília, Kanada pedig csak a második helyen áll.

Az anyag jelentősen felértékelődhet a jövőben, mivel általa forradalmasíthatják az akkumulátortechnológiát; jelenleg nióbium–lítium és nióbium–grafén akkumulátorok kifejlesztésén dolgoznak a szakemberek. Ezek a fejlettebb akkumulátorok csökkenthetik a tűzesetek számát, hosszabb élettartamúak és gyorsabban tölthetők, mint a hagyományos lítiumakkumulátorok.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink