Tudomány

Miért olyan rossz és keserű az orvosságok íze?

A jó gyógyszer íze keserű – mondta egyszer Konfuciusz, bár valószínűleg nem az aszpirinről beszélt

Ha bevesz egy tablettát, valószínűleg kellemetlen, keserű íz marad a szájában. Bármennyire is triviálisnak tűnik, ez egy elég jelentős probléma az orvostudományban, de nem véletlenül létezik – írja az IFLScience.

Miért olyan rossz és keserű az orvosságok íze?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az Amerikai Kémiai Társaság magyarázata szerint a gyógyszerekben lévő vegyi anyagok többsége növényekből származik, és ezért eredendően keserű.

A gyógyszereket is úgy állítják össze, hogy a lehető legkevesebb adalékanyagot tartalmazzák, mert azok zavarhatják a hatóanyagok hatását. Az ízletes ízesítőanyagok hozzáadása alacsonyan szerepel a prioritási listán, és potenciálisan több problémát okozhat, mint amennyit megold.

A keserű íz feltehetően azért alakult ki, hogy elrettentsen a mérgező anyagok lenyelésétől. Mivel a gyógyszerek kellően nagy mennyiségben mérgezők lehetnek, az egy plusz, hogy sokan közülünk visszataszítónak találják a tabletták ízét.

Ez azonban nem igaz minden gyógyszeres tablettára. Az ibuprofén (más néven Advil) édes ízű lehet, mivel szó szerint cukorréteggel bevont cukorka. A legvalószínűbb magyarázat emögött az, hogy az ibuprofen irritálhatja a gyomrot, ezért a bevonat megakadályozza, hogy a gyógyszer lebomoljon, amíg nem éri a beleket

A rossz ízű tabletták az orvosoknak és a betegeknek egyaránt fejfájást okozhatnak. A gyermekorvosok több mint 90 százaléka számolt be arról, hogy a gyógyszerek kellemetlen íze a legnagyobb akadálya a kezelés befejezésének. Ez különösen nagy probléma a gyerekek esetében, mivel serdülőkorukig fokozottan érzékenyek a keserű ízekre.

Egyes tudósok azt remélik, hogy megoldják a szörnyű ízű tabletták szélesebb körű problémáját. A UCL School of Pharmacy tudósai egy „elektromos nyelv” által gyűjtött adatokat használnak fel egy mesterséges intelligencia (AI) rendszer létrehozásához, amely képes megjósolni a gyógyszerek keserűségét. Céljuk végső soron az, hogy a gyógyszereket valamivel ízletesebbé tegyék.

Kapcsolódó írásaink