Tudomány

Hallgassa meg az AI által életre keltett ősi nyelvek hangjait + VIDEÓK

Gondolkodott már azon, hogyan hangzottak az ősi nyelvek?

Gondolkodtál már azon, hogyan hangzottak az ősi nyelvek? Most egy mesterséges intelligencia (AI) segítségével készült videósorozat megmutatja – írja az IFLScience.

Hallgassa meg az AI által életre keltett ősi nyelvek hangjait + VIDEÓK
Kilamuwa Sam'al királyának emlékköve arámi nyelven, i.e. 850 körül
Fotó: NorthFoto

A videókat az Equator AI nevű YouTube-csatorna készítette, amely állítása szerint arra törekszik, hogy „megőrizze és felelevenítse az emberiség múltját, közelebb hozva és érthetőbbé téve azt korunk embere számára”. A videók többek között óangol, akkád, sumér és ókínai nyelveket mutatnak be.

Objektum doboz
Objektum doboz

Különösen figyelemre méltó lehet, legalábbis az angolul beszélők számára, hogy mennyire különbözik a régi angol a mai angoltól. Ez részben az úgynevezett nagy magánhangzó-eltolódásnak köszönhető. A 15. és a 18. század között az angolul beszélők elkezdték másképp ejteni a hosszú magánhangzókat, így a régi és a középangol a mai angolul beszélők számára meglehetősen idegenül hangzik.

Ha ezt párosítjuk az óangol nyelv szerkezeti és nyelvtani változásaival, amely egy germán nyelv, akkor nehéz lenne megérteni a beszélgetés lényegét, ha valahogy a 12. században utaznánk vissza. De a szanszkrit és az arámi nyelvvel együtt nagyon érdekes hallgatni.

Kapcsolódó írásaink

A szerelem ereje

ĀA tudósok szerint a szex védi az agy egészségét az idősebb felnőtteknél