Tudomány

Élet lehet a Jupiter fagyott holdján?

A NASA kutatói széndioxidot találtak az Europán, amely a jégpáncélja alatt hömpölygő óceánból származhat

Helyben termelődött szén-dioxidot azonosított a NASA James Webb űrteleszkópja a Jupiter holdján, az Europán. A felfedezés erősen arra utal, hogy élet lehet az égitest jégpáncélja alatti óceánban – számolt be róla az Origó.

Élet lehet a Jupiter fagyott holdján?
A Jupiter és az Európa (balra)
Fotó: AFP/ESA, NASA, CSA, STSCI/B. Holler, J.Stansberry

Mint írják, a hold valamivel kisebb, mint a Földünkké, és a jégpáncélja alatt sós vízű óceánt rejt. Mostanáig azonban senki sem tudta bizonyítani, hogy az óceánban jelen vannak azok a molekulák, amelyek az élet szempontjából fontosak. Ezek egyike a szén.

A mostani felfedezés különlegességét az adja, hogy a szén-dioxidot a jelek szerint nem meteorit vagy aszteroida szállította az égitestre, vagyis helyben keletkezhetett.

„A Hubble már korábban kimutatta, hogy a Tara Regio területén olyan só van, ami a jégpáncél alatti óceánból származik. Most ugyanezen a területen nagy mennyiségű szén-dioxid jelenlétére is találtunk bizonyítékot. Utóbbi arra utal, hogy a szén végső soron a hold belső óceánjából származik” – idézte Samantha Trumbo, a Cornell Egyetem bolygókutatójának közleményét a portál.

Az amerikai és európai űrügynökség az elkövetkező években két küldetést tervez, amelynek célkeresztjében a Jupiter holdja áll. A NASA várhatóan 2024-ben indítja a Clipper-küldetést, amelynek keretében egy űreszköz az élethez szükséges molekulákat, és az élet feltételeit fogja keresni az Europán. Ezzel párhuzamosan az ESA egy másik szondát indít a Jupiterhez. A Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) 2031-ben érkezik a gázóriáshoz, és 35 repülést fog végrehajtani a három hold, az Europa, a Ganümédész és a Callisto körül.

Kapcsolódó írásaink