Tudomány

Az őszi napéjegyenlőség jelentősége

A testre és a lélekre is hatással van, nem csak a csillagokra, az univerzumra és a Földre

A természeti népek ünnepei mindig azokhoz az eseményekhez kötődnek, amelyek hatással vannak a természet formálta életük alakulására.

Az őszi napéjegyenlőség jelentősége
Napéjegyenlőség
Fotó: Wikipedia

Az ősz kezdetének (mint a többi évszaknak) három időpontja van:

  • a naptári ősz szeptember elsején kezdődik, az ősz hónapjainak (szeptember, október, november) figyelembe vétele miatt,
  • a meteorológiai ősz a lombhullató növények leveleinek elsárgulásával és az idő lehűlésével kezdődik,
  • a csillagászati ősz kezdete az őszi napéjegyenlőség napja idén: szeptember 23.

Ettől kezdve a Nap a Baktérítő felé távolodik az Egyenlítőtől, sugarai egyre laposabb szöget zárnak be a földtengellyel. Ezért az északi féltekén rövidülnek és hűlnek a nappalok, közelít a tél.

Szeptember 23: ilyenkor tökéletes az egyensúly fény és árnyék, nappal és éjszaka között. Ma a világ minden pontján 12 órát van világos és 12 órát sötét, majd fokozatosan hosszabbak lesznek a sötét ciklusok, mint a világosak, egészen december 22-ig.

Kezdetét veszi a csillagászati ősz, ami nagy változásokat hoz.

A napéjegyenlőség idején, a mi életünkben is minden az egyensúly megtalálásáról és megtartásáról szól. A nyár kifelé forduló vibrálása után, minden a befelé fordulásról, nyugalomról, békéről szól. Ilyenkor jó számvetést készíteni, hogy mi az ami fontos és mi az, amit el kell engedni.

Erre az időszakra esett a szüret kezdete, ilyenkorra beértek a gyümölcsök. Az állatok ilyenkor kezdik meg a felkészülést a téli időszakra: raktároznak, bundát váltanak vagy a szervezetük felkészül a téli álomra.

A római és görög mitológiában erre a napra esett Pomuna ünnepe, akit a minden gyümölcs istennőjének tiszteltek.

A kelta kultúrában Mabon ünnepe, amikor hálát adnak a Földanyának a bőséges termésért és megkezdődik a befelé fordulás. Ezt az ünnepet az ősi kultúrákban mulatságokkal, hatalmas tüzekkel és áldozatokkal ünnepelték. Mostanra ezek a szokások már kihaltak, pedig minden, a természet körforgását méltató ünnepnek megvolt a maga funkciója – ha nem is eredeti formájában, de érdemes az őszi napéjegyenlőségről nekünk magunknak is megemlékezni, hiszen testi-lelki jóllétünk egyik kulcsa az, hogy harmóniában legyünk a természettel, illetve annak magától értetődő körforgásával.

Az őszi napéjegyenlőség ideje a keresztény kultúrában Szent Mihály, vagyis Michael arkangyal napjára, esik. Ő az, aki az Isten ellen fellázadt Sátánt (Lucifert) eltiporta, és lándzsájával átszúrta, majd letaszította a földre, ezért a legerősebb, leghatalmasabb, Istenhez leginkább közel álló angyalként tartják számon. Mihály a fény, Lucifer a sötétség: kettejük harca a menny é a pokol harca, amely ebben az időszakban kiegyenlítődik.

Ajánlatos ilyenkor mindenkinek kiengednie, befelé fordulnia, a napot pihenéssel, elmélkedéssel töltenie. Elkezdeni felkészíteni a szervezetet, a testet és a lelket, arra belső munkára, amely az őszi és a téli időszakot jelenti.

Ebben az időszakban nem csak a természetnek, hanem a testnek és a léleknek is szüksége van a megpihenésre, megújulásra.

Kapcsolódó írásaink