Tudomány

Kiderült, hogy mi hagyja a rejtélyes tengermélyi patanyomokat Új-Zélandon

A nyomokat 450 és 562 méteres mélység között figyelték meg

2013-ban egy új-zélandi kutatócsoport különös nyomokra bukkant Chatham Rise közelében. A patanyomokra emlékeztető formákról akkor még nem tudták, hogy milyen állat hagyhatja őket, egy friss kutatásban viszont megnevezték a fő gyanúsítottakat – írja a ScienceAlert.

Kiderült, hogy mi hagyja a rejtélyes tengermélyi patanyomokat Új-Zélandon
Coelorinchus aspercephalus
Fotó: Wikipedia

A kutatók először számba vették, hogy milyen fajok jöhetnek egyáltalán szóba: a nyomokat 450 és 562 méteres mélység között figyelték meg, így a valódi patásokat eleve ki lehetett zárni. A mélytengeri halakat viszont nem: az itt honos gránátoshalak (Macrouridae) közül némelyik akár 4000 méteres mélységben is megél, viszont éppen ezért a tengerbiológusok sem tudnak sokat róluk, táplálkozás közben például még nem sikerült alaposabban megfigyelni őket.

Egy korábbi, 1971-es felvételen az látszik, hogy egy gránátos, valószínűleg egy Coryphaenoides fajhoz tartozó példány, a fejét az iszapba fúrva keres valamit. A mostani kutatásban ezért az új-zélandi Nemzeti Víz- és Légkörkutató Intézet (NIWA) kutatói abból a feltevésből indultak ki, hogy a nyomokat a tengerfenéken vadászó gránátoshalak hagyhatták maguk után.

Az itt élő gránátoshalak fejformája jelentősen különbözik egymástól, így néhány fajt eleve ki lehetett zárni, így a gyanúsítottak körét sikerült két fajra, a Coelorinchus aspercephalusra és a C. biclinozonalisra szűkíteni.

Sadie Mills, a kutatás vezetője szerint ez azért is jelentős eredmény, mert egyfajta jutalomnak érzi, miután éveken keresztül elemezte a mélységben készült képeket, emellett pedig végre bebizonyosodott, hogy az ötven évvel ezelőtti felvételeken látható gránátost valóban táplálkozás közben figyelték meg.

A rejtélyes patanyomokra adott magyarázat mellett azért is érdekes a felfedezés, mert a fejlenyomatok alapján így azt is meg tudják állapítani, hogy egy adott területen milyen gránátoshalak élnek.

Kapcsolódó írásaink

Elképesztő felfedezés

ĀA Földön minden élőlény az anyjának köszönheti az energiát, amely minden egyes sejtjét táplálja