Tudomány

Ön tudja mit jelent jelent, ha a kutyája mélyen a szemébe néz?

Kutyául tolmácsolunk most önnek, hogy megértse, mit mondana a négy lábon járó házi kedvence

A kutya az ember legjobb és leghűségesebb barátja. Ezt az ön szőrös kedvence igyekszik is a tudtára hozni rajongásával. Mi meg kutyául tolmácsolunk most, hogy megértse, mit mondana a négy lábon járó házi kedvence, ha tudna beszélni, olvasható a promotion.hu-n megjelent cikkben.

Ön tudja mit jelent jelent, ha a kutyája mélyen a szemébe néz?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Cristina Vega Rhor

A kutyák az érzelmek szempontjából olyanok, mint az emberek. Viselkedésük és cselekedeteik mind-mind finoman hangolt emóciók laza szövete. Egy házőrző legyen akármilyen bátor is, akkor érzi magát a legnagyobb biztonságban, ha imádott gazdája és családja körében lehet. Minden egyes külön töltött órácska hatalmas hiányérzetet teremt a kedvenc lelkében.

Ezt az érzést az újratalálkozás pillanata teszi semmissé.

A kutyáknál az üdvözlés egy külön kis szertartás, lelkes farokcsóválás és persze pusziosztás közepette. Minden egyes ilyen alkalommal a kutyák hűségüket és tiszteletüket bizonyítják imádott gazdájuk iránt, és ez csak még jobban megerősíti őket abban, hogy milyen kötelék fűzi őket szeretteikhez.

A kutyák szocializációs szokásaik szintén hasonlóak az emberekéhez. A legörömtelibb dolog az életükben, ha a társaságukkal részesei lehetnek az életünknek.

A kutyák szeretetüket választékosan mutatják ki. Büszke lehet arra, ha ölebe érkezésekor önre veti magát, és önön hagyja nyálmintáját. Egy kutya barátságát mutatja azt is, ha mindenhova követi gazdáját.

De talán a legfontosabb a szemkontaktus.

Egy finn kutatásból pedig az is kiderül, hogy a kutyák képesek túllépni félelmeiken, ha minket boldognak látnak. A tudósok ezt úgy vizsgálták, hogy a házikedvenceknek először dühös, majd mosolygó és vidám emberek képeit mutatták meg. A kutya érzelmi reakcióit pedig egy szemmérővel vizsgálták, mivel az állat pupillája megfelelően jelzi az átélt érzelmeket. A boldog emberek képeinek hatására a pupilla kitágult, az oxitocin (ez a szeretet, a ragaszkodás hormonja) kezdett dolgozni bennük, míg a morgós képek láttára az állatok fenyegetve érezték magukat.

Egy japán kutatás pedig azt bizonyította be, hogy megemelkedik a kutya oxitocinszintje, ha a gazdi szemébe néz. A kutyák tehát akkor a legboldogabbak, ha a gazdi szemébe nézhetnek, ők pedig visszanéznek rá. És ez fordítva is igaz.

Kapcsolódó írásaink