Tudomány

Miért viszket a szúnyogcsípés?

Az örök kérdésre a cikkben találja a választ

Sokak életét keseríti meg az őrjítő viszketés: most kiderül, mi okozza pontosan? A Borsonline cikkében olvashatjuk a választ.

Miért viszket a szúnyogcsípés?
Szúnyog
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Jens Buttner

A szúnyogok és a velük járó csípés nem csupán kellemetlen, sok esetben még veszélyes is lehet: a kis vérszívók ugyanis olyan betegségeket terjesztenek, mint a malária, a sárgaság, vagy a dengue-láz. A piros, égő duzzanat önmagában véve kínzó viszketéssel járhat, amely ugyan nem tart sokáig, de ez alatt az idő alatt sokak napjait keserítheti meg.

A Tények cikkében kiemelte, hogy a nyaranta aktív szúnyogok a vízpartok közelében igazán gyakoriak, de tulajdonképpen bárhol fellelhetők. Magyarországon jelenleg 48 fajta szúnyog él, amelyek emlősök vérét is szívják. A védekezés ellenük lehetséges, különböző szúnyogriasztók vagy füstölők alkalmazásával, noha sokak nem hisznek abban, hogy ezek hatásosak lennének, és inkább a keletkezett csípések utólagos kezelésére fordítanak nagyobb figyelmet. Erre többféle kenőcsöt be lehet szerezni a patikákban, de a természetes módszerek hívei a teafaolajra vagy a citromlére esküsznek.

De miért is viszket a szúnyogok csípése?

A szúnyogcsípést a nőstény szúnyogok harapása okozza: a szúrás helyén kialakult hesztamin kitágítja az ereket és áteresztőbbé teszi az érfalat, hogy a fehérvérsejtek az idegen anyaghoz jussanak. A hesztamin erősen szövetizgató hatással bír, innen származik a csípést követő viszkető érzés.

Kapcsolódó írásaink