Tudomány

A kutyasimogatás csökkenti a stresszt

A Washingtoni Állami Egyetem új kutatása szerint az úgynevezett terápiás kutyák simogatása csökkenti a stresszt - számolt be a Promotions.

A kutyasimogatás csökkenti a stresszt
Képünk illusztráció
Fotó: CRISTINA VEGA RHOR / AFP

A kutyabarátok teljes mértékben tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy mennyi szeretetet képesek adni házi kedvenceik, és milyen jó érzéssel tölti el a gazdit a négylábú családtag selymes bundájába beletúrni, vagy csak megsimogatni őt. A kutya is minden kétséget kizáróan érzi a törődést, de a farok csóválásán és arckifejezésén vagy viselkedésén kívül más kommunikációs eszköz nincs a birtokában. Azonban ez mind éppen elegendő ahhoz, hogy örömet és boldogságot hozzon a családba, így minden bizonnyal a kutyatulajdonosokra is átragad az állat szeretete és hálája, ami tökéletesen megmutatkozhat a gazdinak a rossz közérzete miatti megvigasztalásában. A kutya, mint tudjuk, igenis érző lény, és felettébb okos állat lévén minden egyes rezdülésünkre képes reagálni, a vigasznyújtásban pedig különösen profi – írta a LiveScience.

Sokan voltunk már abban a cipőben, hogy amikor az élethez sem volt kedvünk, kis kedvencünk mégis odadugta az orrát farokcsóválva, hozzánk bújt, és tekintetében ott volt a „ne szomorkodj gazdi, én mindig itt vagyok neked” nézés. A következő tanulmány ugyan nem erre az élethelyzetre hegyeződött ki, hiszen egyetemista hallgatók körében készült, de teljesen egyértelmű, hogy az eddig felvázolt tények valóban egy simogatással kezdődnek – írták.

Kapcsolódó írásaink