Tudomány

Új, csirkeméretű dinoszauruszt fedeztek fel

Európában egyedülálló lelet

A Vectidromeus insularis nevű új dinoszauruszfajt fedeztek fel az Egyesült Királyság dinoszauruszszigetén, a Wight-szigeten. Nagy név ez egy olyan állatnak, amely imádnivalóan kicsi volt, körülbelül akkora, mint egy csirke. Ez arra utal, hogy Európának is lehetett saját kis növényevő dinócsaládja, amely különbözött az ázsiai és észak-amerikaiaktól – írja az IFLScience.

Új, csirkeméretű dinoszauruszt fedeztek fel
A Vectidromeus insularis típuspéldánya, méretarányosan ábrázolva a Hypsilophodon foxii-val
Fotó: Wikipedia/NickLongrich

A Vectidromeus a kis termetű, kétlábú, növényevő dinoszauruszok hypsilophodont családjának tagja, amely körülbelül 125 millió évvel ezelőtt élt. Bár az új fosszília meglehetősen kicsi, a feltételezések szerint egy fiatal egyedről van szó, ami azt jelenti, hogy a faj valamivel nagyobb lehetett, mint amekkorát a mostani példány sugall.

A Vectidromeus a korai tyrannoszauruszok, spinoszauruszok és az Iguanodon mellett szaladgálhatott az alsó kréta időszak erdeiben. De vannak olyan híres rokonai is, akik nemcsak a paleontológia, hanem általában a tudománytörténet szempontjából is jelentősek voltak.

A Vectidromeus szoros rokonságban áll a Hypsilophodon foxiival, amelyet szintén a Wight-szigeten fedeztek fel. A 19. században a Hypsilophodon viszonylag teljes maradványainak köszönhetően az elsők között került leírásra. Az újonnan azonosított rokonához hasonlóan a Hypsilophodon foxii is kicsi és vékony volt, és madárszerű hátsó végtagokkal rendelkezett.

Ezek a tulajdonságok tették ezt a családot hasznossá az evolúció iránt érdeklődő tudósok számára, és azt eredményezték, hogy Thomas Henry Huxley, a híres viktoriánus biológus, akit „Darwin buldogjaként” emlegetnek, egy hypsilophodont használt bizonyítékként arra, hogy a madarak a dinoszauruszokból fejlődtek ki.

Bár a Hypsilophodon és a Vectidromeus egyaránt megtalálható volt a dinószigeten, nem egy időben éltek. Az előbbi ugyanis a sziklák magasabb pontjáról került elő, ami arra utal, hogy körülbelül 2-3 millió évvel fiatalabb volt.

„A paleontológusok több mint egy évszázada dolgoznak a Wight-szigeten, és ezek a kövületek fontos szerepet játszottak a gerinces paleontológia történetében” – mondta dr. Nicholas Longrich, a Bath-i Egyetem Milner Evolúciós Központjának munkatársa a közleményben. „De még mindig új felfedezéseket teszünk a dinoszauruszfaunával kapcsolatban, ahogy a tenger új kövületeket mos ki a sziklákból”.

A Wight-szigeten azért jelennek meg folyamatosan új dinoszauruszok, mert a kréta kori rétegek rendkívül vastagok (több száz méter), és több millió évet ölelhetnek fel. Bár a tudósok még mindig nem tudnak egyetérteni abban, hogy milyen idősek.

„Az amatőr közösséggel való együttműködés nagyon fontos” – tette hozzá Longrich. „Jó, ha sokszínű a csapat. Ezek a fickók egész életükben gyűjtötték és preparálták ezeket a kövületeket, olyan részleteket ismernek a kőzetről, a geológiáról és a csontokról, amelyeket senki más nem tud. Mindenki a kirakós játék különböző darabjait látja.”

Az amatőr gyűjtők nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy jobban megismerjük a sziget kövületeit. „A Vectidromeus a hetedik új dinoszauruszfaj, amelyet az elmúlt négy évben felfedeztek. Ez mind az amatőr gyűjtőknek köszönhető” – magyarázta a tanulmány társszerzője, Dave Martill professzor a Portsmouthi Egyetemről.

„Teljesen bizarr, hogy ennyi új dinoszauruszt fedeznek fel a Wight-szigeten.”

Dr. Martin Munt, egy másik társszerző, a Dinosaur Isle Museum kurátora hozzátette: „Ez az izgalmas új lelet a legújabb a Wight-szigetről származó új felfedezések sorában. A gyűjtők, kutatók és a múzeum közötti együttműködés csodálatos időszakát éljük. Újabb és újabb leletek kerülnek elő a tengerparton, magángyűjteményekben és a múzeum raktáraiban.”

Kapcsolódó írásaink