Tudomány

Európa legnagyobb dínócsontját találta egy portugál férfi a kertjében – VIDEÓ

Nagy valószínűséggel növényevő sauropodákhoz tartoztak egykor a csontok

Az eset 2017-es kezdetű, amikor egy portugál férfi megkövült csontokat fedezett fel telkén, és hamar szólt is az illetékeseknek, akik aztán tudósokhoz és paleontológusokhoz fordultak. Még az év végén megkezdődtek a munkálatok a pombali kertben. Csigolyákat, valamint konkrétan háromméteres bordacsontokat találtak, amelyekhez fogható méretű fosszíliákat még nem leltek a kontinensen – írja a Foldjaro.hu.

Európa legnagyobb dínócsontját találta egy portugál férfi a kertjében – VIDEÓ
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Nagy valószínűséggel növényevő sauropodákhoz tartoztak egykor a csontok, melyek a jura és a kréta időszakokban éltek (100–160 millió éve), gigantikus óriásként. 12 méter magasra és 25 méter hosszúra saccolják testméreteiket.

A Portugália közepére tehető környék egyébként fontos lelőhely, de ennél a „kerti” felfedezésnél fontosabbat még nem rögzítettek. A tudósok, paleontológusok szerint eleve az ennyire egyben lévő, jó állapotú csontozat is nagyon ritka lelet. Bár a helyi feltárással már végeztek, a további kutatások még mindig zajlanak.

Objektum doboz

Váratlan helyeken egyébként sok őslényleletre bukkantak már: Norvégiában a mélytengerekben egy olajfúrótorony létesítésénél egy platesaurus ujjperceire bukkantak 1997-ben. Párizsban 1892-ben metróépítési munkálatok közben találtak egy raptorjellegű, krétakori dínó mészkőbe ékelődött fosszíliáira.

Kapcsolódó írásaink