Tudomány

Félidejéhez érkezett a magyar űrhajósok felkészülése

A jelöltekre még számos kihívás, többek között egy pilótavizsga vár

Embert próbáló feladatokat teljesítenek nap mint nap a vízben, a földön, és a levegőben a magyar űrhajósjelöltek, akiket 240 jelentkezőből választottak ki – jelentette a Híradó, amely most meg is szólaltatta a felkészülés félidejénél járó Szakály Andrást, Kapu Tibort, Cserényi Gyulát és Schlégl Ádámot.

Félidejéhez érkezett a magyar űrhajósok felkészülése
Csák János miniszter az űrhajósjelöltekkel
Fotó: MTI/Kiss Dániel

Egyre közelebb a cél: feljutni a Nemzetközi Űrállomásra – ez lesz a legjobb magyar asztronauta jutalma 2024 végén – hangzik el a riportban a Hunor magyar űrhajós program kapcsán.

„Túl vagyunk már a túlélő kiképzésen, túl vagyunk rengeteg elméleti tárgyon, a fizikai felkészítésünk folyamatosan halad, de a repülőképzésünk, a polgári pilóta képzésünkben is már egyre közelebb vagyunk a vizsgához, így a nyomás is fokozódik rajtunk” – mondta Schlégl Ádám, aki egyébként ortopédsebész.

Cserényi Gyula erősáramú villamosmérnök ugyanakkor arról beszélt, hogy ilyen közegben nem nagyon volt még korábban, a fizikai felkészülés nagyon komplex és kimerítő, de abszolút izgalmas és élvezetes dolog.

Az űrhajósjelöltek repülős képzésen is részt vesznek, amely után pilótavizsgát kell tenniük. Ez párhuzamosan zajlik a pszichikai és állóképességi tréninggel, melyről Szakály András repülőipari-tervezőmérnök úgy nyilatkozott: „Egy folyamatos felmérésen veszünk részt, hogy az ember mindig egyre jobb és jobb legyen, és ezt nem mindig egyszerű összetenni, hogy utána meg bent ülj egy elméleti felkészítési órán, amiből aztán szintén vizsgáznunk kell, feladatunk van, házifeladatunk vagy szakmai munkáink vannak belőle, majd ezek után még be kell ülni a repülőgépbe.”

Kapu Tibor fejlesztőmérnök hozzátette, lesz még bőven tantárgy, amit meg kell tanulniuk, számos vizsga, amit le kell tenniük, az értékelés pedig folyamatos, így mindig mindenkinek a maximumot kell kihoznia magából.

Kapcsolódó írásaink