Tudomány

Döbbenet, hogy mit rejtett a rejtélyes sír

Érdekes leletek kerültek elő a szakértők szerint

Peru északi részén, az Andokban egy nem mindennapi sírt tártak fel a régészek. A 3000 évig háborítatlan sírra egy ásatás során bukkantak rá a szakemberek – írta meg a borsonline.hu

Döbbenet, hogy mit rejtett a rejtélyes sír
Képünk illusztráció
Fotó: Klebher Vasquez / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A sír lakóját a régészek Pacopampa papjának nevezték el azon a terület után, ahol megtalálták. A régészeti feltárás során a kutatók mintegy hat réteg fekete földdel kevert hamun verekedték át magukat, mire elértek a sírhoz, amelyben a csontváz mellett két pecsétre és kerámia tárgyakra is bukkantak, amelyek áldozati felajánlások lehettek.

A perui kulturális minisztérium közleménye szerint ezeket a pecséteket az akkori elit státuszban álló emberek használták ősi rituális testfestések során. A projekt vezetője, Yuji Seki elárulta, hogy a sír csaknem két méter átmérőjű és 1 méter mély, a benne talált csontvázat pedig meglehetősen különös testhelyzetben találták meg: arccal lefelé feküdt, a lábait pedig keresztbe tette. A látottak alapján arra jutottak, talán egy helyi vezető lehetett, magát a felfedezést pedig rendkívül fontosnak nevezte a kutató.

A sír lakója valószínűleg az első papok egyike lehetett, aki vezetni kezdte a templomokat az ország északi részén – idézte a kutatás vezetőjének a szavait a BBC.

Kapcsolódó írásaink