Tudomány

Vérrögöt is jelezhet, ha a lábfejét visszafeszítve a lábfájás rosszabb

Mélyvénás trombózis után egy ideig szinte mindenki küzd kisebb-nagyobb lábfájdalommal, amely a vérrög szervülése után jellemzően alábbhagy, vagy teljesen megszűnik. Prof. Blaskó Györgytől, a Trombózisközpont véralvadási specialistájától megtudhatja, vajon mit jelezhet a kellemetlen tünet közel írta meg az Egészségkalauz.hu.

Vérrögöt is jelezhet, ha a lábfejét visszafeszítve a lábfájás rosszabb
Vérrögöt is jelezhet, ha a lábfejét visszafeszítve a lábfájás rosszabb
Fotó: NorthFoto

Lehet, hogy PTS-sel áll szemben

A trombózis megfelelő kezelése nemcsak az életveszély elhárításáról szól, hanem arról is, hogy a beteg hosszú távon is aktív, egészséges életet folytathasson. Ehhez nagyon fontos a rendszeres, orvos által meghatározott véralvadásgátló kezelés, valamint az életmódváltás (egészséges étkezés, mozgás, dohányzásról való leszokás). Amennyiben ezeket a páciens betartja, úgy kisebb az esélye a szövődmények kialakulásának.

A PTS – azaz a poszttrombotikus szindróma – a mélyvénás trombózis egy gyakori szövődménye, amely ingadozó, többnyire kettő alatti INR esetén igen nagy eséllyel kialakul. Fő veszélye, hogy általában 5–8 évvel a trombózis után jelentkezik krónikus vénás keringési zavar formájában, amikorra a beteg már teljesen elvesztette korábbi ismereteit, tapasztalatait a trombózissal kapcsolatban – mondja a szakember.

Az állapot akkor lép fel, amikor a trombózis utókezelése nem megfelelő, hiszen a meghibásodott vénabillentyűk továbbra is ott maradnak. Ekkor a vénás keringés még tovább romlik, pangás alakul ki, és emiatt nem tud elegendő oxigén szállítódni a sejtekhez, szövetekhez.

A PTS jellemző tünetei:

  • fájdalom,
  • visszerek,
  • ödéma,
  • kialakulhat az érintett végtagon orbánc,
  • fekély, de egy újabb trombózisnak is kiváló táptalajul szolgál.

Hogy ez elkerülhető legyen, és hogy csökkentse a fájdalmat, fontos, hogy a páciens tartsa be orvosa utasításait,

  • viseljen kompressziós harisnyát,
  • mozogjon,
  • szabaduljon meg az esetleges súlyfeleslegétől,
  • valamint járjon rendszeresen INR-ellenőrzésre (ha kumarinszármazékot szed).

Általában elmondható, hogy az a jó, ha a beteg életének minimum 80 százalékát 2,5 körül INR-szinttel éli. Amennyiben valamilyen oknál fogva nehézkes beállítani az INR-szintjét (vagy ha nem szeretne állandó ellenőrzésre járni), úgy orvosával konzultálva áttérhet valamelyik új típusú véralvadásgátlókra (NOAC).

Megint trombózisom van?

Azoknál, akiknél egyszer már kialakult trombózis, úgy megnő az esélye annak, hogy újból kialakuljanak nála vérrögök. Éppen ezért a legtöbben tartanak attól, hogy ismét bekövetkezik náluk a probléma, és már egy enyhébb lábfájdalom esetén is ott lebeg előttük az újabb trombózis képe.

A legrosszabbra akkor kell gondolni, ha a fájdalom mellett livid elszíneződést, ödémát is tapasztal, valamint, ha mozgásra a panasz fokozódik. Az is egy figyelemfelhívő jel lehet, ha a lábfejét visszafeszítve a fájdalom rosszabb. Sajnos egyértelműen kizárni a trombózist csakis labor- és ultrahangos vizsgálattal lehet, mivel a probléma nem mindig jár tünetekkel (néma trombózis). Így ha úgy érzi, ismét DVT alakult ki önnél, inkább forduljon orvoshoz, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat.

Amennyiben nem trombózis áll a fájdalom mögött, úgy lehet, hogy PTS-ben szenved, de az is lehet, hogy egyszerűen csak megerőltette a lábát. Mivel a trombózis után a PTS részeként visszértágulatok jelenhetnek meg, illetve a már meglévők súlyosbodhatnak, így könnyen lehet, hogy visszérfájdalom a panasz okozója, esetleg felületi visszérgyulladása van – mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

A thrombophlebitis – azaz a felületi visszérgyulladás – esetén a kitágult vénában nagyfokú pangás alakul ki, és emiatt gyulladás lép fel. Jellemző tünetei a fájdalom, nyomásérzékenység, az érintett véna feletti vörös elszíneződés, duzzanat, esetleg láz. Maga a felületes visszérgyulladás ártalmatlan állapot, ami akár magától is meggyógyulhat, ám ennek ellenére fontos komolyan venni, hiszen a probléma könnyen a mélyen fekvő vénákra is terjedhet, mélyvénás trombózist idézve elő. Gyulladáscsökkentőkkel, borogatással kezelhető.

Kapcsolódó írásaink