Tudomány

Megszűnhet a fotoszintézis a trópusokon?

Gyakran fogalmazunk úgy, hogy az erdők a Föld tüdejét jelentik. A magas fák az ég felé nyújtózkodnak, hogy napfényt találjanak, gyökereikből vizet, leveleiken keresztül pedig szén-dioxidot szívnak fel: fotoszintetizáljanak. Mint minden kémiai reakció, ez is csak egy optimális hőmérsékleti tartományban működik, amelyen kívül a fák fotoszintetizáló „gépezete" összeomolhat. Most a kutatók szerint ennek a kapujában állunk - számolt be az Origo.

Megszűnhet a fotoszintézis a trópusokon?
Trópusok
Fotó: NorthFoto

A Nature tudományos folyóiratban publikált, új tanulmány szerint a globális hőmérséklet emelkedésével a trópusi erdők lombkoronaleveleinek egy kis része elérheti felső határát. A kutatók a fák lombkoronájának méréseit a globális műholdas adatokkal kombinálták - írták.

Ez a tanulmány azt mutatja, hogy vannak olyan időszakok és helyek, ahol a trópusi erdők levelei túllépik a kritikus hőmérsékleti küszöbértéket– mondta Gregory Goldsmith, a kaliforniai Chapman Egyetem trópusi ökológusa, a kutatás vezető szerzője a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A kutatások szerint a trópusi fák átlagosan 46,7 °C-ig képesek fotoszintetizálni. A világ azonban nem melegszik egyenletesen, és az erdők lombkoronája sem. Goldsmith szerint

Kapcsolódó írásaink

A jegesmedve lábnyoma

ĀA klímaváltozás ikonikus állata, amelynek otthonát a felmelegedés az átlagnál is fokozottabb mértékben érinti