Tudomány

Elkészült Európa bolygóvédelmi űreszköze

Befejezték az Európai Űrügynökség (ESA) Hera űrszondájának megépítését, amelynek többek között az lesz a feladata, hogy részletes felvételeket készítsen arról az aszteroidáról, amelybe tavaly becsapódott a NASA bolygóvédelmi, DART nevű űreszköze, kitérítve az űrsziklát addigi keringési pályájáról – jelentette a Rakéta.hu.

Elkészült Európa bolygóvédelmi űreszköze
űrszonda (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A portál szerint újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett az ESA Hera nevű programja: a mai napon az Európai Űrügynökség bejelentette, hogy sikeresen összeillesztették a Hera űrszonda két fő darabját, ezzel az eszköz gyakorlatilag készen áll a 2024 októberére tervezett indításra.

A Hera misszióval Európa is részt vesz abban a nemzetközi bolygóvédelmi kísérletben, amelynek keretén belül az amerikai NASA DART űrszondája tavaly szeptemberben irányítottan becsapódott a Dimorphos aszteroidába, megváltoztatva annak pályáját. A kísérlet során a kutatók azt tanulmányozzák, képesek lennének-e eltéríteni egy olyan kisbolygót, ami a Földbe csapódva komoly károkat okozna. A NASA a Földtől 11 millió kilométerre lévő Dimorphos nevű holdat választotta a kísérlet célpontjaként, mégpedig azért, mert kis mérete lehetővé tette, hogy még egy kis űrszonda is megváltoztassa a pályáját, ha elég gyorsan csapódik az égitestbe – írták.

Hozzátették: A Hera 2024 októberében indul majd a Dimorphos-szal való találkozóra. A hatékonyság és a határidők betartása érdekében a szondát a német űripari vállalat, az OHB két különálló modulból építette meg, amelyeken párhuzamosan tudott dolgozni.

Kapcsolódó írásaink