Tudomány

Száz évvel a felfedezése után talán tudjuk, mi ölte meg a bolíviai múmiát

Egy jelenleg terjedőben lévő betegség már a spanyolok előtti Dél-Amerikában is jelen lehetett

Egy több mint száz évvel ezelőtt Bolíviában felfedezett mumifikálódott nő a völgyláz néven ismert gombás fertőzésben szenvedhetett. Bár a kórokozó általában nem halálos kimenetelű légzőszervi megbetegedést okoz, ebben az esetben, úgy tűnik, hogy az áldozat csontjait is tönkretette, ami valószínűleg a halálához vezetett - írja az IFLScince.

Száz évvel a felfedezése után talán tudjuk, mi ölte meg  a bolíviai múmiát
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az egyes Coccidiodes gombafajok spóráinak belégzése által okozott völgyláz - más néven coccidioidomycosis - nem fertőző betegség, amely az USA délnyugati részén, valamint Közép- és Dél-Amerika száraz és félszáraz területein fordul elő. Általában talajjal vagy porral való érintkezés útján fertőződik meg, és leggyakrabban a fizikai munkásokat érinti.

„A Coccidioides arthrospórák belégzése elsődleges formájaként önkorlátozó, akut, közösségben szerzett tüdőgyulladás-szerű betegséget okoz” - írják az ősi múmiát leíró új tanulmány szerzői. Azonban a továbbiakban kifejtik, hogy „az összes coccidioidomycosis esetek 1-5 százalékában a betegség progresszív, krónikus és gyakran halálos kimenetelű disszeminált formává alakulhat”.

A disszeminált esetek kevesebb mint felében a kórokozó a csontokat támadja meg, jelentős elváltozásokat hagyva a koponyán és a gerincen. E sérülések jelenléte a múmia csontvázán arra engedte következtetni a kutatókat, hogy a múmia a betegségnek ennek a különösen kellemetlen formájának eshetett áldozatául.

Az eredetileg 1897 augusztusában, egy nyugat-bolíviai barlangban felfedezett múmiát később az olasz királyi konzul szerezte meg, és jelenleg a nápolyi Federico II Egyetem Antropológiai Múzeumában található. A 765 évvel ezelőttre datált holttest egy női személyhez tartozik, aki 25 és 35 éves kora között halt meg, mielőtt „összekuporodott ülő helyzetben, mellkasába hajtott lábakkal és vállára tett kezekkel” bebalzsamozták.

Más ősi andoki múmiákhoz hasonlóan a nő hasát kokalevelekkel tömték ki, míg koponyáját „mesterségesen deformálták”, hogy megnyúltnak tűnjön. A test röntgenvizsgálata „számos csontos lyticus elváltozást mutatott ki, központi üregképződéssel, amely a koponyacsonton és a csigolyatesteken koncentrálódott” - magyarázzák a tanulmány szerzői.

„A megfigyelt állapot megfelelhet a kokcidioidomikózis másodlagos fázisának”.

A kutatók kezdetben arra gyanakodtak, hogy a múmia tuberkulózisban (TBC) szenvedhetett, amely a 13. században jelen volt az Andokban, és hasonló csontdefektusokat okoz. A közelebbi vizsgálat azonban azt mutatta, hogy a múmia elváltozásainak jellege és elhelyezkedése különbözik a tbc okozta elváltozásoktól, így a völgyláz diagnózisára jutottak.

„Ez a diagnózis azért figyelemre méltó, mert a kokcidioidomikózis elsősorban férfiak munkával kapcsolatos betegségeként íródott le, és soha nem találtak ókori nyugat- Bolíviában” - írják a tanulmány szerzői. A kórokozó kimutatása egy nőnél tehát arra utal, hogy a nők olyan fizikai munkát végezhettek, amely során ki voltak téve a pornak a hispánok előtti Dél-Amerikában.

Kapcsolódó írásaink