Tudomány

Felbocsátották a Luna–25 holdállomást a Vosztocsnij űrrepülőtérről

Egy Szojuz–2.1b hordozórakéta fedélzetén felbocsátották a Hold felé a Luna–25 automatikus állomást pénteken a Moszkvától 5450 kilométerre keletre található Vosztocsnij űrrepülőtérről.

Felbocsátották a Luna–25 holdállomást a Vosztocsnij űrrepülőtérről
Felbocsátották a Luna–25 holdállomást a Vosztocsnij űrrepülőtérről
Fotó: Russian Space Agency Roscosmos / AFP

Ez az orosz holdkutatási program első küldetése. Az előző, Luna–24 állomás, amelyet még 1976-ban a Szovjetunióból bocsátottak fel, 170 grammnyi talajmintát hozott vissza a Földre.

A Roszkoszmosz orosz állami űrügynökség tájékoztatása szerint a tervek szerint a Luna–25-é lesz az első leszállás a Hold déli pólusának nehéz terepviszonyai közepette, a Boguszlavszkij-krátertől északra, abban a régióban, amelyet nem ér el a napfény. Korábban az összes állomás az egyenlítői zónában landolt.

A Luna–25 állomás fő feladata a Hold pólusközeli régiójában a talajösszetétel elemzése, víz jelenlétére vonatkozó hipotézisek megerősítése vagy cáfolása. Fúrószerkezete 40 centiméter mélyen hatol majd be a bolygó felszínébe. Az állomással a leszállás új technológiáját is kipróbálják.

A repülés normál program szerint négytől öt és fél napig tart majd. Az állomás három–hét napot tölt majd egy mintegy 100 kilométer magas Hold körüli pályán, hogy felkészüljön a puha leszállásra.

A Luna–25 szerkezete két fő részből áll: az alsó, leszállóplatformból és a felső műszerkonténerből. Az állomás fedélzetén mintegy 31 kilogrammnyi tudományos berendezés található, amelyet a holdi regolit (törmelékes kőzetréteg) és az exoszféra tanulmányozására terveztek. Manipulátora a talaj feltárására és talajminta vételére képes. A tudományos munka időtartamát egy évre tervezték.

A 2027-ben indítani tervezett Luna–26, majd a későbbiekben a Luna–27 és Luna–28 állomások összetettebb tudományos feladatokat fognak ellátni. Az utolsó a Hold sarkvidéki anyagából hoz majd mintát Földre.

Az orosz űrhajósok Holdra szállását 2030-ra ütemezte be a Roszkoszmosz.

Kapcsolódó írásaink