Tudomány

A Google mentheti meg a Földet

Az MI segítségével ígéretes megoldást találtak az egyik legégetőbb problémára

A Google elhatározta, segítene a globális felmelegedés visszaszorításában, ehhez pedig egy fejlesztéssel csökkentené a repülőgépek okozta káros hatásokat – írja a promotions.hu.

A Google mentheti meg a Földet
Fotó: NorthFoto

A Google szeretne segítséget nyújtani a fentarthatóbb repülési útvonalak tervezésében, ehhez pedig az American Airlinesszal és Bill Gates klímaügyi befektetési alapjával, a Breakthrough Energyvel működne együtt. A projekt célja az lenne, hogy csökkentsék a repülőgépek környezetre gyakorolt káros hatásait – olvasható a cégóriás egyik blogjában.

Komoly probléma, hogy a gépek kondenzcsíkot húznak maguk után – a jelenség a repülés éghajlatra gyakorolt hatásának körülbelül 35 százalékát teheti ki –, ezek a fehér felhők pedig visszaverik a Földről érkező infravörös sugárzást, fokozva ezzel a felmelegedést és az amúgy is égető problémát jelentő globális felmelegedés hatásait.

A kondenzcsík tulajdonképpen vízgőz, ami jégként kondenzálódik a repülőgépek hajtóműveiből kibocsátott koromrészecskékre. Kialakulásához több légköri körülmény együttállása szükséges: a levegőnek nagyon hidegnek, párásnak kell lennie, ennél fogva egyértelmű, hogy a jelenség úgy válna elkerülhetővé, ha kisebb páratartalmú helyen repülnének a gépek.

Ehhez nem szükséges feltétlenül megváltoztatni a haladási irányt, egyszerűen elég lehet megfelelőre beállítani a repülési magasságot.

A Google és a Breakthrough közösen olyan mesterséges intelligencia alapú, prediktív térképet fejlesztett, amely a környezeti jellemzőket figyelembe véve képes előre jelezni a kondenzcsíkok kialakulását. A megoldás kifejlesztéséhez a szakemberek több mint tízezer műholdképet használtak fel, majd az időjárási és repülési adatok hozzáadásával végül készítettek egy olyan modellt, amely ki tudja számolni, hol a legnagyobb az esély a kondenzcsíkok kialakulására.

Az American Airlines pilótái hat hónap alatt 70 tesztrepülést hajtottak végre a térképek segítségével, és az eredményeik szerint a Google megoldásával 54 százalékkal sikerült csökkenteni a kialakult kondenzcsíkok mennyiségét, ami nagyon szép eredmény.

A Google ezzel kapcsolatos tanulmányát egyelőre még nem vizsgálták felül, de a cég már benyújtotta egy tudományos folyóiratnak. A légitársaság szűkebb körű tesztje mellett további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a megoldás sikeressége nagyobb léptékben is igazolható legyen.

Kapcsolódó írásaink