Tudomány

A világ legnagyobb cápájának a máját szívták ki az orkák – VIDEÓ

Köztudott, hogy előszeretettel fogyasztják a ragadozó nagy fehér cápa máját

Egy zord videó mutatja, milyen aprólékos módon támadják meg az orkák az óceán legnagyobb halát, amikor egy csapat leereszkedik egy bálnacápára, és kiszívja a máját. Nem kellemes látvány, de lenyűgöző és ritka, és bemutatja, hogyan tanulták meg az orkák, hogy a nagy zsákmányállatokat célba vegyék, és csak a jó darabokat egyék meg – írja a IFLScience.

A világ legnagyobb cápájának a máját szívták ki az orkák – VIDEÓ
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az orkákról köztudott, hogy előszeretettel fogyasztják a ragadozó nagy fehér cápa, a Carcharodon carcharias máját, és számos tetemet találtak már a partokon, amelyekből látszólag sebészi úton távolították el a létfontosságú szerveket. Egy kéz nélküli emlőshöz képest az orkák – Orcinus orca, találóan gyilkos bálna néven ismert – lenyűgöző technikát sajátítottak el a beavatkozás elvégzésére.

A nagy fehér cápák esetében megfigyelték, hogy az orkák kihasználják a „tónusos mozdulatlanságot”, amely során a cápa megfordítva katatón állapotba kerül. Megfigyelték, hogy az orkák belerohannak a cápákba, hogy elbizonytalanítsák őket, majd körbeúsznak velük, miközben a cápák fejjel lefelé az állkapcsukban rekednek. Amint a cápa katatón állapotba kerül, az orkák nyugodtan nekiláthatnak a hasának.

Most egy új videón, amelyet James Moskito, az Ocean Safaris vezérigazgatója készített, egy bálnacápa látható, amint ugyanezen a halálos procedúrán esik át.

A Moskitóban készült hátborzongató felvétel lehet az első ismert videó, amely ilyen ragadozó-zsákmány kölcsönhatást mutat az orkák és a bálnacápák között. A felvételen látható, ahogy az orkák megközelítenek egy körülbelül 18 méter hosszúra becsült bálnacápát, amíg az egyikük rá nem szívja magát az alhasára.

Objektum doboz

„Bejöttek, és megharapták a bálnacápa alját – mondta Moskito a LiveScience-nek. – Úgy tűnik, beszürcsölték a máját, aztán a bálnacápa csak zuhant és ereszkedett lefelé, mozdulatlanul – feltételezem, hogy halott volt.”

A gyilkolászás folytatódott, mivel a helyszínen lévő csapat látta, hogy az orkák nem sokkal később egy második bálnacápát is megtámadtak és megöltek. Ez egy szerencsétlen végzet az óceánok vitathatatlanul kedves fickóinak, mivel hatalmas méretük ellenére a bálnacápák szelíd óriásoknak számítanak, amelyek szűrővel táplálkoznak olyan apró zsákmányokból, mint a plankton, a tintahal és a szardínia.

Kapcsolódó írásaink