Tudomány

A világ legmélyebb aranybányája

Ha 13 Eiffel-tornyot tennénk a föld alá, akkor sem érnénk a mélyére

A világ legmélyebb bányája a dél-afrikai Mponeng aranybánya, amely 4 kilométerrel ér le a földfelszín alá. A bányászoknak, akik ott dolgoznak, 90 percig kell lifttel leereszkedniük a mélybe, védőruházatban és légzőkészülékkel felszerelkezve – írja az IFLScience.

A világ legmélyebb aranybányája
Fotó: Facebook / Mponeng Gold Mine, Gold Bars, Pure Gold, Gold Nuggets Sales

A bánya aknái olyan mélyen vannak, hogy a növekvő mélységgel párhuzamosan a hőmérséklet is emelkedik. A kőzet hőmérséklete a Föld belsejében akár 60 °C-ra is emelkedhet, ami jóval meghaladja az ember által elviselhetőt.

A szellőzőrendszerek kombinációja, amelyek egy hűtőberendezéssel kombinálva hűvös levegőt küldenek az ember alkotta barlangrendszeren keresztül. A bányászoknak azonban továbbra is váltott műszakban kell dolgozniuk, hogy elkerüljék, hogy hosszabb ideig veszélyesen meleg körülményeknek legyenek kitéve.

Az ilyen mélységben végzett munka a barotrauma lehetőségével is jár, amelyet először francia bányászoknál ismertek fel az 1800-as évek elején. A barotraumát az okozza, ha rövid időn belül magas nyomású helyről alacsony nyomású helyre kerülünk. Emiatt dekompressziós betegségnek is nevezik, és manapság leginkább búvárokat, repülőket, űrhajósokat és sűrített levegővel dolgozó embereket érint.

Ha kíváncsiak lennének, hogyan érheti meg a bányászat ilyen mélységben, az aranybánya Dél-Afrika Gauteng tartományában található, ahol egy évszázadnyi bányászat kimerítette a legmélyebb és leggazdagabb lelőhelyeket - magyarázza Gemma Chilton az Engineers Australia számára. Ennek eredményeképpen az emberek nemesfémek utáni hajszája egyre mélyebbre sodort minket a föld alá, ahol új problémákkal találkozunk, amelyek új, tudományosan alátámasztott megoldásokat igényelnek.

Az ultramély bányászat olyan alagutak készítését és fenntartását igényli, amelyek ellenállnak a környező kőzet nyomásának, ugyanakkor ellenállnak az omlásnak is. Naponta 2300 kilogramm robbanóanyagot használnak fel 6400 tonna kőzet kitermeléséhez - állítja a Guinness World Records.

Az értékes arany sziklából való kiemelésén túl Mponeng más meglepő felfedezésekre is bukkant. 2006-ban az aranybánya belsejében felfedezték az első olyan ismert élőlényeket, amelyek a Naptól függetlenül élnek. Ehelyett a radioaktivitásra támaszkodnak energiaforrásként, és ez lehet a példa arra, hogyan élhetne élet más bolygókon.

A Föld sziklafelszínének mélyére merülni veszélyes és bonyolult művelet, de ha már ott vagyunk lent, akár többet is megtudhatunk a lábunk alatti talajról, és talán még a galaxis más részein élő mikrobákról is.

Kapcsolódó írásaink