Tudomány

Megdöbbentek a tudósok, soha nem látott arcváltó csillag fedeztek fel

Janus-arcú csillagot fedeztek fel csillagászok, aminek jellegzetességei a tudósokat is meglepték – számolt be róla a The Guardian online kiadása, amit az Origo szemlézett.

Megdöbbentek a tudósok, soha nem látott arcváltó csillag fedeztek fel
Csillagok
Fotó: NorthFoto

A Nature című folyóiratban publikált tanulmány szerint úgy tűnik, hogy a fehér törpe egyik oldala szinte teljes egészében hidrogénből, a másik pedig héliumból áll. Ilyen spontán kialakult kettősséget hordozó magányos csillagot korábban nem sikerült még észlelni – írják.

A portál szerint a kutatást vezető Ilaria Caiazzónak, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) asztrofizikusának magyarázata szerint a fehér törpe felszínének két oldala teljesen különböző. Mint mondta, ezen még kollégái is meghökkentek. Közelről nézve a kutatók szerint a csillag mindkét oldala kékes színű és hasonló fényességű lenne, de a héliumos oldal foltosnak látszana, a hidrogénes oldal pedig simának tűnne.

A fehér törpék a csillagfejlődés végső stádiumát jelentik, általában nagyjából Föld-méretűre zsugorodnak, miközben tömegük megközelítően a Nap tömegével egyezik meg, ezért sűrűségük nagyon nagy. A fehér törpék extrém magas felszíni hőmérsékletűek, ezért ragyogó fehér fényt bocsátanak ki – írják.

Kapcsolódó írásaink