Tudomány
Egy geológus megtalálta a Föld legöregebb vizét
A víz több mint kétmilliárd éve állt ott

„Amikor az emberek erre a vízre gondolnak, azt feltételezik, hogy valami aprócska víznek kell a kőzetbe zárva lennie” – mondta a BBC Newsnak a kutatócsoportot vezető Barbara Sherwood Lollar professzor. „Valójában azonban ez a víz egyenesen felénk bugyog. Ezek a dolgok percenként literes sebességgel áramlanak – a víz mennyisége sokkal nagyobb, mint amelyre bárki számított”.
A csapat olyan nyomokat talált, amelyek arra utaltak, hogy valaha élet volt a vízben.
„A vízben lévő szulfátot vizsgálva egy olyan ujjlenyomatot tudtunk látni, amely az élet jelenlétére utal. És képesek voltunk kimutatni, hogy a jelnek, amelyet a folyadékokban látunk, mikrobiológiai eredetűnek kell lennie – és ami a legfontosabb, hogy nagyon hosszú idő alatt kellett keletkeznie. A mikrobák, amelyek ezt a jelet létrehozták, nem tudták volna egyik napról a másikra megtenni” – mondta Sherwood Lollar. „Ennek arra kell utalnia, hogy az organizmusok geológiai időskálán jelen voltak ezekben a folyadékokban.”
Fény nélkül a mikrobák sugárzásból előállított szubsztrátumok segítségével maradtak életben.
„Az ebben az ősi vízben lévő szulfát nem a felszíni vízből lefolyó, modern szulfát. Azt találtuk, hogy a szulfát, akárcsak a hidrogén, valójában a víz és a kőzet közötti reakció során keletkezett a helyszínen” – mondta Long Li, az Albertai Egyetem Föld- és Légkörkutatási Tanszékének adjunktusa a sajtóközleményben. „Ez azt jelenti, hogy a reakció természetes módon megy végbe, és mindaddig fennmaradhat, amíg a víz és a kőzet érintkezik, potenciálisan évmilliárdokig.”
Bár a felfedezésnek következményei vannak az élet megtalálására máshol a Földön, valamint odakint a Naprendszerben, az interneten mindig is mindenki arra volt kíváncsi: milyen íze van a tiltott italnak? Meglepő módon erre is van válaszunk.
„Ha geológus vagy, aki kőzetekkel dolgozik, valószínűleg sok követ nyaltál már meg” – mondta Sherwood Lollar a CNN-nek. Bár nem szikla, ő mégis kipróbálta a vizet, és megkóstolta az ujjáról. Sós ízt keresett, a sósabb víz általában idősebb. Nagy örömére a víz „nagyon sós és keserű” volt, és „sokkal sósabb, mint a tengervíz”. Ez nem teljesen meglepő, tekintve, hogy több mint kétmilliárd évig érlelődött.