Tudomány

Mit jelentenek a különböző színű penészgombák?

Ideje elmosogatni a gyümölcstálat

Talán érdekli (vagy esetleg elborzasztja), hogy naponta több ezer apró életformát fogyaszt és lélegzik be.
Az Önt körülvevő levegő és felületek baktériumok, gombák, vírusok, atkák, algák sokaságának adnak otthont. A bőrünk sem sokkal jobb, a komenzálisoknak nevezett organizmusok összetett ökoszisztémája, amelyek nem feltétlenül jók vagy rosszak, de összetételük változik attól függően, hogy hol élsz, milyen termékeket használsz és milyen háziállataid vannak – írj az IFLScience.

Mit jelentenek a különböző színű penészgombák?
monília
Fotó: NorthFoto

A legtöbb ilyen élőlény mikroszkopikus méretük és alacsony koncentrációjuk miatt általában nem mutatható ki. Ha azonban találnak egy olyan rést, amelyet ki tudnak használni, akkor észreveheti őket a szagukról, vagy a nem kívánt foltok és színváltozások megjelenéséről. Sok ilyen gombásodás az, amit penésznek nevezünk.

Mindannyian csalódtunk már magunkban egyszer-egyszer, amikor egy elhanyagolt narancsot emeltünk ki a gyümölcstálból, hogy felfedezzük, az alsó felét bársonyos kékeszöld kinövés borítja. De vajon mit árulnak el a dolgainkon megjelenő számtalan szín arról a világról, amire igyekszünk nem gondolni?

A fekete penész.

A fekete foltok gyakran eléggé zavaró jelenségek. A mérgező fekete penész fogalmát sokan az árvizek hatásai miatt ismerik. Egy gyors online keresés valószínűleg megrémíti Önt, de nem minden fekete elszíneződés ugyanazoknak az organizmusoknak köszönhető.

A Stachybotrys a mérgező fekete penészként ismert. Gyakran bukkan fel olyan építőanyagokon, amelyek hosszú ideig nedvesek voltak.

Amikor azonban a zuhanyzóban lévő habarcs feketére színeződik, az egy másik gomba, az Aureobasidium. Ez egy nyálkás, ragacsos, és valahol a fonalas penészgomba - amely fonalszerű gyökereket növeszt a táplálékában – és az élesztőgomba között helyezkedik el. A fehérítés gyakran elpusztítja az Aureobasidiumot, de a sötét pigmentáció valószínűleg ott marad - ártalmatlanul, de makacsul.

A kék szín:

Az előbb említett kék narancsot a Penicilliumnak köszönheti. Az organizmus, amelytől a kék sajtot és a penicillin antibiotikumot kapjuk, felelős a sűrű penészgombásodásért is, amely szinte füstnek tűnik, ha megzavarják, és spórák millióit terjeszti a gyümölcstál többi részére.

A Penicillium egy nagy csoport, több száz fajjal, az elismert kórokozóktól a még el nem nevezett fajokig. Az otthonunkban felbukkanó fajok azonban általában ugyanazok a „gyomfajok”, amelyek egyszerűen élelmiszerromlást okoznak, vagy a talajban nőnek.

Sárga és narancssárga penész .

A gombákról gyakran úgy gondolunk a sötétben élő organizmusokra, de ez nem mindig igaz. Valójában néhányuknak fényre – és különösen ultraibolya (UV) fényre – van szükségük ahhoz, hogy életciklusukat befejezzék. Sok növényi kórokozó az UV-fény hatására termeli spóráit, majd a DNS-ét melanin tartalmú héj mögé rejtve védi meg.

A Stemphylium és az Epicoccum időről időre felbukkan otthonunkban, gyakran természetes rostokon, például jután, kenderben és selyemszövetben. Olyan spektrumú foltokat hoznak létre, amelyek gyakran sárgára, barnára vagy narancssárgára színezik a nedves tárgyakat.

Zöld penész:

Mindannyian ismerjük a penészes kenyéren, süteményen és más élelmiszereken megjelenő zöld foltokat. Gyakran próbáljuk meggyőzni magunkat arról, hogy ha csak levágjuk a rossz darabot, még megmenthetjük az ebédet.

Sajnos ez nem így van, mivel a gombák gyökerei - amelyeket együttesen micéliumnak neveznek – szétterjednek az élelmiszerben, megemésztik és elegendő tápanyagot gyűjtenek ahhoz, hogy apró termőtestek sorát hozzák létre, amelyek a látható színes spórákat termelik.

A zöld fürtök gyakran az Aspergillus nevű gombafajból származnak. Mikroszkóp alatt inkább úgy néznek ki, mint egy magról kelő pitypang puffadt teteje.

A Penicilliumhoz hasonlóan az Aspergillus egy másik nagy gombafajta, amelynek rengeteg faja gyakorlatilag minden környezetben felbukkan. Némelyikük hőtűrő, némelyikük szereti a savakat, némelyikük pedig boldogan termel spórákat, amelyek napokig vagy hónapokig a levegőben maradnak.

A zöld bandában van egy Trichoderma nevű gomba is, ami latinul „szőrös bőrt” jelent. A Trichoderma erdőzöld, gömb alakú spórák tömegeit termeli, amelyek nedves kartonon vagy piszkos szőnyegen nőnek.

Rózsaszín, lila és vörös penész:

Ebben a kategóriában bőven van miről beszélni. És van egy közönséges baktérium is, amelyik felkerül a listára.

A Neurospora, más néven a vörös kenyérpenész az egyik legtöbbet tanulmányozott gomba a tudományos irodalomban. Egy másik gyakori, nem veszélyes, amelyet modellorganizmusként használtak a gombák genetikai, evolúciós és növekedési megfigyelésére.

A fuzárium ritkábban fordul elő beltérben, mivel fontos terménykórokozó, de néha lilára színezi a romlott rizst. Esetenként nedves cementlapon is felbukkan, lila foltokat okozva. A fuzárium nagy, ragadós, hold alakú spórákat termel, amelyek úgy fejlődtek ki, hogy esőcseppekkel terjednek és a növényekre tapadnak. Azonban elég rosszul terjed a levegőben, ezért nem terjed túl messzire a termőhelyétől.

Végül ebben a kategóriában, tartozik az a rózsaszínű pára, amely a fürdőszobai csapok körül vagy a zuhanyzóban jelenik meg Ez valójában egy Serratia nevű baktérium. Boldogan rágja a fürdőszobákban visszamaradt szappanmaradványokat, és bizonyítottan túlél a folyékony szappanokban és kézmosókban is.

A fehér penész:

Az egyik érdekes nem-pigmentált penészgomba, amivel talán még találkozhatsz, az Isaria farinosa („farinosa” latinul „lisztes”). Ez a gomba egyes lepkék és kabócák parazitája, és ragyogó fehér, fa alakú kinövésekként látható szerencsétlen gazdáikon.

Amikor tehát észreveszed, hogy a körülötted lévő világ színe megváltozik, újonnan szerzett tudásoddal rácsodálkozhatsz azokra a mikroszkopikus csodákra, amelyek összetett életet élnek a tiéddel együtt. Aztán esetleg takarítsd fel, és mosd el a gyümölcstálat.

Kapcsolódó írásaink