Tudomány

A WHO kilenc „kiemelt betegségének” egyikeként ismert betegség fenyegeti az Egyesült Királyságot

Valószínűleg a klímaváltozás a hibás

A krími-kongói vérzéses láz (CCHF) – amelynek súlyossága miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „kilenc kiemelt betegsége” egyikeként ismert – esetei Európa szélesebb részein fenyegetnek, és szakértők szerint „nagy valószínűséggel” a közeljövőben az Egyesült Királyságban is elterjed – írja az IFLScience.

A WHO kilenc „kiemelt betegségének” egyikeként ismert betegség fenyegeti az Egyesült Királyságot
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A CCHF kullancsok által terjesztett betegség, amely jellemzően Afrikában, a Balkánon, a Közel-Keleten és Ázsiában fordul elő. Az utóbbi években azonban a világ olyan részein is felbukkant, például Spanyolországban ahol nem várnánk. A vírussal fertőzött kullancsokat először 2010-ben azonosították Nyugat-Spanyolországban. 2013 óta 12 megerősített emberi CCHF-eset fordult elő Spanyolországban, köztük négy haláleset.

James Wood professzor, a Cambridge-i Egyetem állatorvosi tanszékének vezetője június 14-én a brit parlament tudományos, innovációs és technológiai bizottsága előtt elmondta, hogy „a krími-kongói vérzéses láz is mint a kullancsok által terjesztett fertőzések, valamikor kullancsokkal jutott be az Egyesült Királyságba”.

„Vannak más fertőzések is, amelyek szúnyogok által terjedhetnek, mint például a Rift-völgyi láz, amely a következő lehet a sor. A kihívást a korai felismerés jelenti majd, mert a klinikusaink nem tudják, hogy ezek hogyan néznek ki” - tette hozzá Wood professzor.

A CCHF-et nem kellemes elkapni. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a CCHF vírus súlyos vírusos vérzéses lázat okoz, amely olyan tünetekkel kezdődik, mint a fejfájás, magas láz, hátfájás, ízületi fájdalom, gyomorfájás és hányás. A betegség előrehaladtával nagy kiterjedésű, súlyos véraláfutások, súlyos orrvérzés és ellenőrizetlen vérzés alakulhat ki.

Halálos volta néhány tényezőtől függően változik, de a kórházi betegek halálozási aránya a jelentések szerint a járvány kitörésétől függően 9 százaléktól akár 50 százalékig is terjedhet.

A WHO jelenlegi „kiemelt betegségek” listáján a Covid–19, az Ebola és a Marburg-vírus okozta betegség, a Lassa-láz, a közel-keleti légzőszervi szindrómás koronavírus (MERS-CoV) és a súlyos akut légúti szindróma (SARS), a Nipah és a tyúkláz okozta betegségek, a Rift-völgyi láz, a Zika és az „X-betegség” (egy járványos emberi megbetegedés, amiért egy nem ismert kórokozó felelős) mellett szerepel.

A WHO szerint ezek azok a fertőző betegségek, amik a legnagyobb kockázatot jelentik a globális egészségre, és amelyek potenciálisan járványt indíthatnak el.

Tavaly egyetlen CCHF-esetet jelentettek az Egyesült Királyságban, de a nő nemrégiben Közép-Ázsiába járt, és valószínűleg ott kapta el a betegséget. A furcsa importált esetek helyett az igazi aggodalmat az jelenti, hogy a betegség az angol vidéken élő kullancsok között endémiássá válik-e – ami egyre valószínűbbnek tűnik.

Az éghajlatváltozás az egyik fő oka annak, hogy a CCHF egyre több aggodalmat okoz. Ahogy Európa és a világ más részei egyre melegebbé válnak, a vírust hordozó kullancsok potenciális élőhelye egyre szélesedik. Ráadásul a kellemesebb időjárás miatt az emberek szívesebben töltenek több időt a szabadban, ami növeli a fertőzés kockázatát.

Az Európa egyes részein jelenleg is döbbenetesen forró nyár miatt egyre nehezebb figyelmen kívül hagyni az éghajlati válságot és azt, hogy az milyen sokféleképpen változtatja meg a világunkat.

Kapcsolódó írásaink