Tudomány

Rejtélyes városokat fedeztek fel a víz alatt

Biztosan nem emberek építettek

Igazán különleges városok találhatók a víz alatt Ausztrália keleti részénél, amelyek már egy ideje ott vannak. Sokan biztosan már a címnél felkapták a fejüket, hogy ezeket emberi beavatkozás nélkül építették – írja a promotions.hu.

Rejtélyes városokat fedeztek fel a víz alatt
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A többség ilyenkor rögtön a földönkívüliekre gondol, de élnek olyan intelligens állatok a víz alatt, amelyek ezt szintén meg tudták tenni. Hogy milyen élőlény lenne képes ilyesmire? Bizony az tippelt jól, aki a polipokra gondolt.

Eme vízi élőlények a legintelligensebb gerinctelen állatok közé tartoznak, amelyek lenyűgöző kognitív képességekkel rendelkeznek. A polipok képesek tanulni, emlékezni, problémákat megoldani és alkalmazkodni a változó környezethez.

Sok tudós szerint ez a félelmetes intelligencia az élelemkereséshez való alkalmazkodás eredményként is kialakulhatott. A ragadozók számos kreatív vadásztechnikát mutattak be az évek során. Például a kutatókat az is meglepte, hogy a polipok kókuszdióhéjakat használnak rejtekhelyként, hogy utána le tudjanak csapni.

A polipokat hosszú ideig magányos állatoknak tartották, akik csak párosodás céljából lépnek kapcsolatba egymással. Azonban újabb kutatások azt mutatják, hogy bizonyos polipfajok társas életet élnek.

Ausztrália keleti partjainál két olyan helyet fedeztek fel a tengerészek, ahol több tucatnyi polip (Octopus tetricus) él együtt egyfajta „polipvárosban”. Az első ilyen helyet 2009-ben találták meg, amelyet Octopolisnak neveztek el, a másodikat pedig 2017-ben, annak az Octlantis nevet adták.

A polipváros lakói kommunikálnak egymással gesztusokkal és testhelyzetekkel, párosodnak, harcolnak, és akár ki is űzik egymást az odúkból. A polipok kagylóhalmokat használtak a városuk megépítéséhez.

Kapcsolódó írásaink