Tudomány

Ősi fúrót találtak Ausztráliában

A szakértők úgy gondolják, hogy a csonteszközzel puhább anyagokat lyuggathattak ki.

Különleges, csontból készült tárgyat azonosítottak a délkeleti-ausztráliai Murray folyó alsó szakaszánál – számol be a Phys.org. A felfedezés megerősíti, hogy Ngarrindjeri megye, melyet egy őslakos csoportról neveztek el, rendkívül gazdag a régészeti leletekben – írta meg a National Geographic.

Ősi fúrót találtak Ausztráliában
Képünk illusztráció
Fotó: Xinhua via AFP/ XINHUA /Liu Taoxiong

Dr. Christopher Wilson, a Flinders Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban azt írják, a murrawongi csont 5300-3800 éves lehet. Az eszköz egy kenguruféle csontjának felhasználásával készülhetett, a tárggyal valószínűleg puhább anyagokat, például szőrmét fúrhattak át, esetleg valamilyen fegyver hegyeként alkalmazták.

Bár kőből és kagylókból készült tárgyakat viszonylag gyakran találnak Ausztrália ősi lelőhelyeinél, a csonteszközök jóval ritkábbak. A Murray alsó folyásánál utoljára az 1970-es években találtak hasonló tárgyat.

Wilson, aki maga is ngarrindjeri, úgy véli, hogy az ilyen leletek segíthetnek jobban megérteni, hogy miként használták a csontokat, illetve hogy miként igazodtak az ilyen objektumok a folyami környezethez. Mivel a csontból készült tárgyakat eddig keveset vizsgáltak, minden egyes újabb felfedezés tovább árnyalja az ausztrál őslakosok eszköztárának sokszínűségét.

Kapcsolódó írásaink