Tudomány

Spermiumok és petesejtek nélkül hoztak létre embriókat a tudósok

Pusztán őssejtek felhasználásával, spermiumok és petesejtek nélkül szintetikus emberi embriókat állítottak elő, írja a The Guardian.

Spermiumok és petesejtek nélkül hoztak létre embriókat a tudósok
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Science Photo Library/DCE/Design Cells

A modellek segítségével a tudósok közelebb kerülhetnek a genetikai rendellenességek hatásainak, valamint a visszatérő vetélések biológiai okainak megértéséhez – írja a Szeretlekmagyarország.hu.

Magdalena Żernicka-Goetz professzor, a Cambridge-i Egyetem és a Caltech munkatársa szerdán, a Nemzetközi Őssejtkutató Társaság éves bostoni ülésén tartott plenáris előadásában ismertette az eredményeket. A tudósok szerint ezek a modellek kulcsfontosságú segítséget nyújthatnak a genetikai rendellenességek hatásainak, valamint a visszatérő vetélések biológiai okainak megértéséhez – írják.

A lap szerint a tudományos munka azonban komoly etikai és jogi kérdéseket is felvet, mivel a laboratóriumban növesztett emberi egyedekről nem rendelkezik hatályos jogszabály az Egyesült Királyságban és a legtöbb más országban sem. A modelleknek nincs szívük és agyuk sem, ugyanakkor olyan emberi eredetű sejtjeik vannak, amelyek például a méhlepény vagy az embrió kialakulásához szükségesek.

Kapcsolódó írásaink

Genetikai szűrés

ĀKülföldön sikeres a hazánkban új, a lombikprogramban alkalmazható eljárás