Tudomány

Mik azok az apró pöttyök az epren?

Óriásit tévedsz, ha azt gondolod, hogy a magok

Nagyon sokszor megeshet velünk, hogy nem minden az, aminek látszik, épp ezért nagyon jó elfoglaltság lehet néha tudományos cikkeket olvasni, hogy a világ apró dolgaival sokkal jobban képbe tudjunk kerülni. De tud-e a tudomány valami újat mondani az eperrel kapcsolatban? – írja IFLScience alapján a promotions.hu.

Mik azok az apró pöttyök az epren?
Fotó: NorthFoto

Az eper az egyik legkedveltebb gyümölcs Magyarországon, a tavasz egyik kedvence, milliók imádják, és épp most van a szezonja, így nagyon sokan most spájzolnak be belőle az elkövetkező hónapokra, készül a lekvár és a dzsem is. Ha az eperről vagy a szamócáról van szó, azonnal mindenkinek beugrik a gyümölcs kinézete, a pirosló eper és a kis magok, amelyek ülnek rajta.

De ezek valójában magok?

Amúgy az, hogy eper vagy szamóca a helyes megnevezés, ez már részben lingvisztikai kérdés, illetve akár a hagyomány kérdése is lehet. A kifejezések egysége vagy éppen különbözősége nem teljesen tisztázott. Az eper nagyon elterjedt a világban, mivel nagyon alkalmazkodó fajta. Magyarországon több vidéken is vannak óriási eperföldek, Somogy vármegye kiemelkedő ebben, illetve a világ eperfővárosa Mexikóban van, Irapuató az, amely a magyar focitörténelemben is egy nagyon fontos hely.

Szóval a kis pöttyök maguk a magok?

A közvélekedés úgy szól ezekről, hogy ezek az eper magjai, az igazság ezzel szemben az, hogy nem. A válasz furcsa lehet, de valójában ezek a pöttyök a növény gyümölcsei, és ezeknek van hivatalos nevük is, ezek a kaszatok, és még ezeken belül található egy-egy mag. És amit mi megeszünk, igazából azaz áltermés, ez a termés szövete. Igazából, amikor beporozzák a termését, nem nő meg a gyümölcse, a valódi termés kis pöttyökre válik szét, miközben az áltermés fejlődésnek indul.

Kapcsolódó írásaink