Történelem

Egy walesi kastély alatti barlang rejtélye

A Pembroke kastély alatti Wogan-barlang több ezer éves történelemnek ad otthont

A walesi kastély alatti, denevérekkel teli barlangban eltemetve a régészek rendkívül korai bizonyítékokat tártak fel a történelem előtti emberekről. Az utolsó jégkorszakra datálható tárgyak, amelyeket ezek az emberek hagytak hátra, azt sugallják, hogy a legelső Homo sapiensek közé tartoztak  akik Nagy-Britanniában éltek – írja az IFLScience.

Egy walesi kastély alatti barlang rejtélye
A pembroke-kastélyt Kr. sz. 1093-ban kezdték építeni, de a helyszín tele van ennél sokkal régebbi történelemmel
Fotó: Garry Ridsdale / Robert Harding Premium / AFP

A barlang száját egy körülbelül 800 évvel ezelőtt épített fal zárta el, bár a kastély fölötti csigalépcsőn keresztül még mindig megközelíthető. A középkorban valószínűleg raktárként szolgált, míg a barlangban talált leletek azt mutatják, hogy a római korban is használták. 

A legérdekesebb, hogy a bizonyítékok arra utalnak, hogy az utolsó jégkorszak közepén mezolitikus vadász-gyűjtögetők lakták. Bár őskori emberi csontvázakat még nem találtak a helyszínen, a 2022-es ásatás során talált kőeszközök elemzése megerősíti, hogy az itt talált eszközöket a legkorábbi Homo sapiensek készítették, akik Nagy-Britanniába érkeztek .

A szerszámok mellett rénszarvasok, vadlovak és gyapjas mamut csontjait is feltárták , ami arra utal, hogy ez a barlang egy őskori étkezőhely volt. 

Nagyon keveset tudunk arról, hogy a Homo sapiens mikor érkezett Nagy-Britanniába és hogyan élt. Még kevesebbet tudunk a neandervölgyiek a Homo sapiens közeli unokatestvéreinek történetéről Nagy-Britanniában.

Mivel a Wogan-barlangban 2023 nyarán további ásatásokat végeznek, reméljük, hogy választ kapnak néhány kérdésre az emberiség történelmének e sarkalatos időszakával kapcsolatban.

„A Wogan Cavern figyelemre méltó helyszínnek bizonyul. Sajnos lemaradunk európai szomszédainktól a Homo sapiens első helyi megjelenésének megértésében, de egy új lelőhely felfedezése megváltoztathatja ezt. Ma már modern régészeti módszerekkel többet megtudhatunk erről az időszakról. Pontosan mikor érkeztek ezek az emberek Nagy-Britanniába, honnan jöttek, és hogyan éltek jégkorszaki környezetükben? Ezek mind olyan kérdések, amelyekre most megpróbálhatunk választ adni ennek a hihetetlen barlangnak köszönhetően” – mondta dr. Rob Dinnis, az Aberdeeni Egyetem régésze, a projekt társvezetője . 

„Munkánk már megmutatta, hogy a Wogan-barlang rendkívül fontos helyszín, de a legérdekesebb dolog az, hogy mennyit találtunk, tekintettel arra, hogy milyen keveset ástunk. Ez egy nagy barlang, és alig kaptuk meg a felszínét. 

Ki tudja, mit találhatunk még az elkövetkező években? Lehetnek bizonyítékok a neandervölgyi unokatestvéreink még korábbi megszállására? Tekintettel arra, amit eddig találtunk, biztosan nem zárnám ki” – tette hozzá Dinnis. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom