Tudomány

Rejtélyes rejtjel van az „alkímiai harangban”

Hét fém, négy varázslatos felirattal körbevéve

II. Rudolf Habsburg császár (1552–1612) a művészetek és tudományok egyik legnagyobb mecénásaként vonult be a történelembe. A tudósok értetlenül állnak a II. Rudolf császár gyűjteményéből származó titokzatos tárgy előtt: egy kézi harang, amely hét fém ötvözetéből készült, és állítólag szellemidézésre szolgált, belsejében rejtélyes rejtjel található – írja az IFL Science.

Rejtélyes rejtjel van az „alkímiai harangban”
II. Rudolf Habsburg császár
Fotó: Wikipédia

36 éves uralkodása alatt elképzelhetetlen kincseket és gazdagságot halmozott fel a prágai vár falai mögött. Csak néhány kiválasztott kapott hozzáférést legendás Kunstkammeréhez, vagyis az érdekességek kamrájához. A császár hajlamos volt minden okkult dologra. A mágia, az alkímia, az asztrológia és a kabbala a kedvenc időtöltései közé tartozott.

1600 körül Hans de Bull prágai ötvös két érdekes tárgyat készített a császári gyűjtemény számára. Az úgynevezett alkímiai kézi harang valamikor egy párhoz tartozott. A másik holléte ismeretlen.

A művész leveléből tudjuk , hogy mindkét harangot a köpenyen ábrázolt égitestekhez kapcsolódó hét fém ötvözetéből öntötte: arany (nap), ezüst (hold), réz (Vénusz), vas (Mars), ólom (Szaturnusz), ón (Jupiter) és higany (Mercury). Az ilyen hétszeres ötvözetet Paracelsus svájci orvos és alkimista „Elektrum”-ként írta le.

Egy bonyolult rituálé részeként az Electrum harang harangja bölcsességet és hatalmat adhat tulajdonosának. Összesen négy különböző szkriptet lehet felismerni rajta. Az istenségek feje feletti trapéz alakú mezőkön szír betűk láthatók , amelyek az ókori Szíria nyelvére emlékeztetnek. A harang fogantyúján, a bolygószimbólumok feletti betűk az arabra emlékeztetnek. A vas kereplőt héber betűk díszítik, amelyek szintén alig olvashatók.

Azonban minden eddigi próbálkozás e 163 betű értelmezésére kudarcot vallott: a tíz különböző görög betűből álló „szavakat” alig lehet kiejteni. Csábító azt gyanítani, hogy a spirálszerű szöveg valamiféle invokációt tartalmaz, talán a Paracelsus által leírt természetfeletti lények megidézésére.

Ez egy újabb példa az értelmetlen szkriptekre, amelyek olyan gyakran előfordulnak mágikus tárgyakon. Vagy a szöveg rejtett jelentést tartalmaz, amit még meg kell fejteni?

Annak érdekében, hogy megértsük a betűk jelentését, megvizsgáltunk különböző típusú titkosításokat, amelyeket ugyanabban az időszakban használtak. Az egyik lehetőség az úgynevezett „polifonikus” titkosítás. Ez az, ahol minden „rejtjel” szimbólum – itt a tíz görög betű – egy vagy esetleg több betűnek felel meg az eredeti nyelven.

Ez ellentétben áll a „homofonikus” titkosítással, például azokkal, amelyeket a Zodiákus sorozatgyilkos hozott létre az 1960-as években, ahol az eredeti szövegben minden betűt felváltanak a különböző rejtjelek egyike.

Történelmileg volt néhány kísérlet többszólamú rejtjelek használatára, mint például a pápai titkosítások körülbelül ugyanebben az időszakban . Ezek a titkosítók a 0-tól 9-ig terjedő számjegyeket használták a számok feletti pontokkal a különböző betűk és betűcsoportok megkülönböztetésére.

De az ilyen típusú titkosításokat nagyon nehéz megoldani, ha a pontos titkosítási módszer nem ismert. Itt még a mögöttes nyelvet sem ismerjük.

Ha megértenénk az írást, új betekintést nyerhetnénk ennek az akkori harang- és rejtjeltechnikának a jelentésébe, és talán feltárhatnánk Rudolf császár mesés udvarának titkait. De egyelőre a rejtély győz.A beszélgetés

Kapcsolódó írásaink