Tudomány

A friss ananász fogyasztása veszélyes lehet

Az ananász egy frissítő nassolnivaló, magas C- és B6-vitaminban, más étkezési finomságok mellett, de olyan erős enzimet is tartalmaz, hogy húspuhítóként is használják – írja az IFL Science.

A friss ananász fogyasztása veszélyes lehet
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A húspuhító valójában egy bromelain nevű enzim, amely lebonthatja a fehérjéket, így sajnos magukban foglalják a szánkban található fehérjéket is. Néhány ember számára az ananász erős enzimei csak egy kis bizsergést vagy szúrást okoznak . Néhány szerencsétlen lélek számára azonban az ananász bosszúja súlyosabb, a nyelv, az íny és az arc vérzését okozza.

A bromelain a proteolitikus enzimek csoportja, amely képes szétszedni a fehérjéket. Az ananásznövény, az Ananas comosus gyümölcsében és szárában találhatók .

A National Center for Complementary and Integrative Health szerint a bromelaint égési sérülések kezelésére alkalmazzák. „Az előzetes kutatások kimutatták, hogy a bromelain segít eltávolítani az elhalt és sérült bőrt az égési sérülésekből gyermekeknél és felnőtteknél” – írják. "Még azonban meg kell vizsgálni, hogy a bromelain kezelés jobb-e a hegesedés szokásos kezelésénél hosszú távon."

Az ananász teljesen biztonságosan fogyasztható (addig, amíg nem allergiás, ami ritka), de néhány ember számára kellemetlen mellékhatásokkal járhat. Míg a bromelain hasznos lehet a hegszövetek lebontásában, nem tesz különbséget az egyes sejtjeink között.

Kapcsolódó írásaink