Tudomány

Több mint ötmillió forint ösztöndíj a jövő feltalálóinak és tudósainak

Megújult formában először, de sorrendben a 32. alkalommal meghirdetett, 2022–23. évi Országos Tudományos és Innovációs Olimpia legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak tíz díjat, a díjakkal járó több mint ötmillió forint ösztöndíjat osztott ki a június 3-ai eredményhirdetésen a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség, továbbá 14 kiemelkedő innovatív középiskolai tanár 800 ezer forintos, a 12 legeredményesebb innovatív középiskola egy millió forintos díjban részesült. A díjazottakról és a további 16, kiemelt dicséretben részesített pályázatról szóló kiadvány a következő linken nyitható meg.

Több mint ötmillió forint ösztöndíj a jövő feltalálóinak és tudósainak
Karikó Katalin
Fotó: 32. OTIO Verseny Díjátadó

A középiskolás fiatalok számára 2022 októberében meghirdetett verseny végső szakaszához érkezett. A 157 pályázat közül az első fordulóból 86 jutott tovább, akik közül 69-nek sikerült kidolgoznia pályázatát, melyből a 29 tagú akadémikusokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság kiválasztotta a 27 döntős pályamunkát. 218 diák indult el az OTIO útján, a döntőn összesen 41 tanuló mérettethetett meg a fődíjakért.

A június 2-án délelőtt Dr. Levendovszky János, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese ünnepélyesen megnyitotta a kiállítást. Ezt követően Hajnal Gabriellával, a Klebelsberg Központ elnökével együtt a legkiválóbb iskolákat ismerték el egy diplomával és jelentős pénzdíjjal. A nyilvános kiállítást számtalan látogató és középiskolai osztály tekintette meg.

A június 3-ai gálavacsorával egybekötött eredményhirdetésen, az ÖbölHáz Rendezvényközpontban Dr. Karikó Katalin, Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus tartott motiváló előadást a résztvevőknek.

Díjazottak
Díjazottak
Fotó: 32. OTIO Verseny Díjátadó

A legjobbnak ítélt pályázók három első, három második és négy harmadik díjat, valamint egy különdíjat vehettek át Dr. Karikó Katalin professzor asszonytól, Dr. Szabó Gábor, MISZ elnöktől, Dr. Hankó Balázs, államtitkártól, Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkártól, a zsűri társelnökétől, Kiss Ádám, NKFIH elnöktől és Dr. Jakab László, OTIO zsűrielnöktől, valamint a verseny szponzoraitól. A díjazottak az egyszeri ösztöndíjak mellett okleveleket és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak.

Kiemelkedő, nemzetközileg is jegyzett kutatási eredményeket ért el:

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja, Laskai Szilveszter Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel című munkájával.

A békásmegyeri Veres Péter Gimnázium tanulója, Vida Ákos Gaming Accessibility című pályamunkájáért.

A tatabányai Bánki Donát Pech Antal Technikum diákjai, Óvári Ákos és Szőnyi Balázs Thermográfiai alapon működő vezetést támogató rendszer című pályázatukért.

Dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke bejelentette, hogy Magyarországot a három első díjas pályázat képviseli az Európai Unió, 2023 szeptemberében Brüsszelben rendezendő 34. Fiatal Tudósok Versenyén, amelyen 37 ország fiataljai versenyeznek az Európai Uniós díjakért (3500-7000 euró).

A díjátadást követően 14 kiemelkedő középiskolai, természettudományt oktató innovatív szemléletű tanár kapott elismerést és jelentős pénz díjat, valamint odaítélték a Magyar Innovációs Szövetség legjobb határon túli pályázójának járó különdíját Berekméri László és Péter Márk-Dániel, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjainak A miRNS kétélű karddal játszott harca az mRNS terápiás alkalmazásban című kutatásáért.

A 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia, a kulturális és innovációs miniszter fővédnöksége mellett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap finanszírozásával valósul meg.

Kapcsolódó írásaink